Grevens niece ny direktør på Gisselfeld

Christian Gyldenløves testamente om, at mænd skal arve Gisselfeld Kloster spøger stadig. Nu har bestyrelsen skåret igennem og udnævnt en kvindelig overdirektør.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Greve Erik Danneskiold-Samsøe, der i 12 år har kæmpet for at beholde både titel og gods, er afsat som overdirektør for Gisselfeld Koster. Grevens niece, den 44-årige Helene Danneskiold-Samsøe er 1. marts indsat som nye overdirektør, oplyser bestyrelsesformand, advokat Anker Laden-Andersen. 

- Jeg er ked af de følger, som Gisselfeld-striden har skabt for Gisselfeld og min morbror, Erik Danneskiold-Samsøe, men jeg synes ikke det er værdigt, at kampen fortsætter, siger Helene Danneskiold-Samsøe efter udnævnelsen.

Dermed er der endelig udsigt til, at den årelange strid om stillingen som overdirektør på Gisselfeld Kloster får en afslutning.

Gisselfeld Klosters fundats fastslår, at stillingen som overdirektør tilfalder det ældste mellem af den ældste gren af slægten og dennes arvinger. Desuden har det siden 1725 været fastsat, at mænd har forret til stillingen før kvinder. Fundatsen er skrevet af Christian V's uægte søn Christian Gyldenløve.

Men i 2008 skar daværende justitsminister Lene Espersen igennem: Ligestillingsloven gælder også for grever. Inden da havde professor, dr.jur. Linda Nielsen, konkluderet, at grevens datter, komtesse Erica Danneskiold-Samsøe, var den første berettigede til stillingen som overdirektør.

Komtesse Erica takkede dog nej, fordi hun som sin far mener, at det strider mod den oprindelig fundats.

- Men det er svært at argumentere mod en kvindelig arvefølge i 2010, siger advokat Anker Laden-Andersen.

Herefter blev stillingen som overdirektør tilbud grevens storesøster Christina Danneskiold-Samsøe, der også takkede nej. Fogedretten i Næstved fastslog i november 2009, at Erik Danneskiold-Samsøe skal flytte fra Gisselfeld. Det har han hidtil nægtet. Østre Landsret tager stilling til det spørgsmål 31. marts.


Nyhedsoverblik