Giftramte når endelig landsretten

Et lag af den giftige træbeskyttelse Rentolin på det nye gulv ændrede livet for Kurt Petersens familie i Holbæk for altid. Tirsdag tager Østre Landsret fat på sagen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

For 10 år siden købte Kurt Petersen træbeskyttelsesmidlet Rentolin for at behandle et nyt trægulv i sit hus i Holbæk, hvor han boede sammen med sin gravide kone og tre børn.

Kort tid efter begyndte familien at lide af lungebetændelse, bronkitis, astma, kronisk hovedpine, kvalme og overfølsomhed. Lidelser, der i større eller mindre omfang stadig følger mange af familiemedlemmerne i dag.

Det endte med, at familien måtte flytte fra det forgiftede hus med et stort økonomisk tab og personlige omkostninger.

- Det skaber nogle sår på sjælen for hele familien at have været det her igennem, og det, tror jeg, vil sidde der for altid, siger Kurt Petersen.

Kurt Petersen er en af mange hundrede danskere, der i løbet af 80'erne og 90'erne behandlede deres hjem med det giftige Rentolin. Midlet, som fra 1979 blev solgt til indendørs brug, indeholdt en række giftige stoffer, som gjorde huse ubeboelige og medførte en lang række sygdomme hos beboerne.

På tirsdag tager Østre Landsret hul på Kurt Petersens og en andens prøveretssag efter syv års ventetid.

Allerede i 2000 fik Kurt Petersen rettens ord for, at Rentolin var skyld i, at hans familie blev syg, og at de måtte flytte fra deres hus. Men erstatningen har siden ladet vente på sig, og det håber han nu på at få afgjort i landsretten.

- Nu hvor sagen nærmer sig, kan jeg mærke, at alle følelserne og alt det negative, der er sket, begynder at vælte op igen. Så derfor bliver det godt at få det afsluttet. Og så håber jeg bare på, at udfaldet bliver til vores fordel, siger Kurt Petersen.

Advokaten for de to prøvesager, der nu kommer i landsretten, ser optimistisk på retssagen.

- Der er gode chancer for at vinde sagen efter min opfattelse, siger advokat Bjarke Madsen.

Men han påpeger, at nogle Rentolin-sager står svagere i retten end andre - blandt andre Kurt Petersens. Han er en ud af flere, der ikke har gemt kvitteringerne for mange af de bøtter Rentolin, han har købt. Og det sætter ham i en svær situation, når ansvaret skal placeres.

De byggemarkeder, der solgte Rentolin, har en del af ansvaret, mener Bjarke Madsen.

Advokaten for et af byggemarkedernes forsikringsselskaber, Tryg, vil ikke udtale sig om de konkrete detaljer i sagen, men siger:

- Generelt som forsikringsselskab fører man ikke sager, hvis man ikke har en god følelse af, at sagen får et gunstigt udfald i egen favør, siger Jesper Hjetting.

Ud over de involverede i de to prøvesager er mange andre øjne rettet mod landsretten på tirsdag.

- Det er afgørende for mange andre sager, hvordan den her sag falder ud. Hvis landsretten siger, at det er Rentolin, der har forårsaget skader på hus og personer, er det spørgsmål løst, og så er det kun et spørgsmål om, hvor meget den Rentolin-ramte skal have i erstatning, siger Bjarke Madsen, der har omkring 30-40 Rentolin-sager ventende på skrivebordet.

I Foreningen for Rentolinramte venter de også i spænding på udfaldet af retssagen, der kan lade vente på sig til februar næste år.

- Det er en stor lettelse efter alle de år, for det er har været enormt belastende for mange hundrede familier at sidde i den her situation, siger formand Ellen Margrethe Christensen, Odense.

Men lettelsen er ikke større, end at sagens afgørelse er en sølle trøst for de ramte.

- Jeg er rigtig ked af, at vi har stiftet bekendtskab med Rentolin. Der er stadig en stærk bekymring for, hvad det betyder for os som familie, der har levet i det, siger Kurt Petersen.

Det er Ellen Magrethe Christensen enig i.

- Det kan jo aldrig blive en lykkelig slutning, for der er jo mistet så meget undervejs. Jeg håber bare, at familierne kan få en tålelig tilværelse efter det her, siger Ellen Margrethe Christensen.

/RITZAU/


Nyhedsoverblik