For gammel til Danmark (Video)

Sidste år sendte myndighederne mindst 390 børn ud af landet. Selvom det er i strid med menneskerettighederne, så har Danmark nemlig vedtaget, at børn af udlændinge kan klare sig selv på den anden side af jordkloden, når de fylder 15 år.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Familien Gomes Madsen bor i Gedser. Siden januar har den dansk-brasilianske familien haft fem medlemmer, men sidst i april har den - ifølge udlændinge-myndighederne - kun fire medlemmer her i landet. Lorena Magnavita på 17 må nemlig ikke blive boende i Danmark. Det står i loven.

- Den er ikke menneskelig hverken for os danskere eller udlændinge, siger Jim Madsen til TV2 ØST om loven. Han er gift med Lorena Gomes mor og dermed stedfar til den 17-årige.

TV2 ØST har besøgt Lorena Gomes i Gedser. Se video herunder:
[video:flv:090320_lorena2.flv]

I 2007 blev Jim Madsen og Lorena Gomes mor gift. Kort tid efter fik de datteren Lærke. I 2008 kom Lorenas lillesøster, Lais på 6, til Danmark. Hun har fået opholdstilladelse, men det har Lorena ikke. Hun er nemlig stor nok til at klare sig selv - hjemme i Brasilien - i hvert fald, hvis det står til myndighederne.

- Når man elsker sin kone og sine børn, og når jeg ved under hvilke vilkår, Lorena lever i Brasilien, så får jeg en skidt smag i munden, siger Jim Madsen, når snakken falder på den stramme danske lovgivning på området.

Når man spørger Lorena Gomes, hvad der venter hende i hjemlandet, reagerer hun ved, at tårer triller ned ad hendes kinder. Hendes mor og pap-far frygter osse det værste

- Prostituion. Der er ingen i Brasilien, der vil eller kan passe på hende, så hendes mor og jeg frygter, at hun ender på gaden.

På Falster og i resten af Danmark bliver børn først anerkendt som voksne, når de bliver 18. Men når et barn som Lorena Gomes søger om at blive familiesammenført med en forælder i DK, skal barnet - for at have en reel chance - søge allerede, før det bliver 15.

Hvis barnet som Lorena først søger som 17-årig, kan myndighederne - med loven i hånden - sende barnet tilbage til hjemlandet.

- Jeg kan forstå 24-års-reglen, men den her 15-års-regel forstår jeg simpelthen ikke, siger Jim Madsen og ryster på hovedet.

I det afslag Lorena Gomes har fået står der - sort på hvidt - at myndighederne ved afgørelsen har lagt vægt på, at pigen er fyldt 15. Det er ikke ulovligt, men Lorena Gomes synes, det er forkert.

- Jeg er bare en pige. Jeg har ikke den mentalitet, en voksen kvinde har. Jeg har brug for min mor og hendes omsorg, siger en ulykkelig Lorena Gomes til TV2 ØST.

Når myndighedernes behandler en sag som Lorena Gomes, skal de tage hensyn til barnets tarv. Et af argumenterne for at afvise Lorena er, at hun som næsten voksen vil få svært ved at integrere sig.

Er det ikke et godt argument?

- Nej, hun er jo ikke særlig gammel. HUn er kun 17, så hun kan sagtens nå at lære en masse, siger en rystet Jim Madsen, der har meget svært ved at forstå, hvorfor danske og udenlandske børn forskelbehandles.

23. april flyver to politibetjente Lorena Gomes væk fra hendes danske familie. Ventetiden bruger den 17-årige pige på at lege med sine to små søstre og på at lære dansk.

Tak. Tak for mad. Farvel. De ord og mange flere har Lorens Gomes lært, siden hun landede i Danmark i januar.

Medlem af Folketingets Udlændinge- og Integrationsudvalg, Martin Henriksen (DF), mener at lovstramningen var nødvendig. Se hele TV2 ØSTs interview herunder:
[video:flv:090320_martin.flv]

Dokumentations- og Rådgivningscentret om Racediskrimination mener at Danmark bryder børns rettigheder. Se interview ved at trykke på linket herunder:


Nyhedsoverblik