Radikal tvekamp

Radikal krise har udløst kamp om mandaterne, hvor to klare profiler kæmper for taburetten.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Et eller to mandater – det er det afgørende spørgsmål for de radikale i Sjællands Storkreds. For Rasmus Helveg Petersen og Zenia Stampe er med afstand de store profiler, men går partiet tilbage kan en af dem komme i fare.

Og siden Morten Østergaard tog over som partiformand har partiet netop oplevet markant tilbagegang, og står ved valgets start til klart at miste mandat nummer to. Selvom partiet står svagere end i flere år, så er Sjællands Storkreds dog den største storkreds i landet, og et af de første steder hvor der falder tillægsmandater af, så fremgang under valgkampen kan hurtigt betyde sikkerhed for de to profiler.

Det 11. mandat er afgørende – det falder ifølge valgforsker Søren Riisbjerg Thomsen som det andet i Sjællands Storkreds, så kommer partiet under 7 procent bliver det spændende i styrkeforholdet mellem de to profiler – og under 7 procent har de Radikale faktisk været et stykke tid nu.

Årsagen er partiformanden - partiet har haft svigtende vælgertilslutning efter Morten Østergaard overtog som partileder efter Margrethe Vestager. Han brænder ikke igennem på samme måde og har endnu ikke etableret sig efter de mange år med Vestagers klare profil og lederskab.

Så selvom Helveg og Stampe er profiler, så kæmper de mod hinanden for fremtiden på Christiansborg. Begge er opstillet i to kredse, men Helveg Petersen er styrket på flere fronter.

 

Rasmus Helveg Petersen: Han har siden sidste valg fået mulighed for at markere sig som først udviklingsminister og siden Klima- Energi- og Bygningsminister. Ingen af posterne er dog vælgermagneter, og det er heller ikke meget, som det nyeste skud på Helveg-stammen har fået markeret sig i den brede offentlighed. Til gengæld har den 46-årige Helveg Petersen i momenter fået vist kontante udmeldinger og han har ikke været bange for at stikke snuden frem. Ved sidste valg blev han slået af Zenia Stampe med bare 809 stemmer, men en del af disse var listestemmer, og han er denne gang oveni Holbæk-kredsen opstillet i Køge, som er markant større end Greve, hvor han var opstillet sidst.

Zenia Stampe: Hun har i den brede offentlighed mest været identificeret som modtager af ubehagelig chikane. 35-årige Stampe har dog også en bred vifte af tunge ordførerskaber på forsvars- udenrigs- og kulturområdet, men når ens parti er en del af regeringen, så løber ministrene tit med taletid på specielt udenrigs- og forsvarsområdet. Meget opsigtsvækkende valgte Zenia Stampe sidste sommer at fortælle åbent i både medier og på Facebook, at hun havde mistet hendes datter. Historien om, hvordan fødslen allerede 23. uge var gået i gang, og hvordan hun fødte et dødfødt barn gav genlyd i sensommeren.
De personlige historier har fyldt meget, men der er ingen tvivl om, at man blandt de radikale sætter stor pris på hende som debattør, og når flere af de radikales folketingsmedlemmer - blandt andet Rasmus Helveg Petersen siden 2013 - har været ministre, så har der været travlt for de menige medlemmer som Stampe.

Det bedste bud:

Rasmus Helveg Petersen har med ministerpost og kredsskifte en lille favoritrolle i tvekampen. Og med en indtil videre svag partiformand er det svært at se en radikal fremgang så markant, at det udløser to mandater i Sjællands Storkreds. Det kan ikke afvises, men buddet herfra er at Helveg kommer ind selvom det bliver tæt.

 

Fakta: Valgforsker professor Søren Riisbjerg Thomsen laver jævnligt geografiske prognoser (publiceret på Altinget.dk). Prognoserne er baseret på en lang række meningsmålinger lagt sammen og giver dermed et mere sikkert billede. Prognoserne giver udelukkende et bud på mængden af mandater til partierne - navne og kandidaternes muligheder er redaktionens bud, baseret på tidligere stemmetal, kredsenes størrelse, samtaler med kilder samt viden om kandidaternes markeringer.


Nyhedsoverblik