Fugle indsmurt i olie kæmper for livet

Den seneste uge har borgere i den sydlige del af regionen gjort en række ubehagelige fund. Fugle indsmurt i olie. Nu frygter myndighederne, at en olieforurening er på vej mod Falster.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

10 fugle blev fundet ved Gedser i går - smurt ind i olie. En del af dem var allerede døde, og nogle måtte aflives. I dag blev der fundet flere på stranden ved Gedser.

- Det tyder på, at der er en olieforurening, og vi frygter, at den kan ramme østkysten af Falster, siger Miljøvagt hos Guldborgsund Kommune, Nina Poulsen.

I alt er der blevet fundet og observeret over 15 olie-ramte fugle langs kysterne på Møn og Falster siden mandag. Men foreløbig er der ingen indikationer af, hvor olien kommer fra.

- Min formodning er, at det er et større skib, der er sejlet igennem og har spildt det her olie, men det er nok flere dage siden, så vi finder formentlig aldrig synderen, siger Nina Poulsen.

Beredskabsfolk patruljerede i dag langs kysterne både på Falster og Lolland.

- Vi vil jo gerne have en hurtig varsel på, hvis der er noget ind på vores kyster, siger indsatsleder, Carsten Andersen, fra Lolland Brandvæsen. Han tjekkede i dag en række strande og havne på Lolland.

Søværnets Operative Kommando er alarmeret, men har foreløbig ikke sat sit miljøfly ind. Man ved ikke, hvor man skal lede efter olien - sattelitbillederne viser ingenting.

Noget kunne tyde på, at olien har været langt omrking, de to forskellige arterne af andefugle, der blev fundet ved Gedser i går, holder nemlig til vidt forskellige steder på havet.

Millioner af fugle overvintre på havet ud for Falster og hos Guldborgsund Kommune frygter man, at langt flere døde fugle dukker op den kommende tid.

- Det kan være ,at vi over de næste par uger vil se mange flere fugle drive ind. For når en fugl får olie på sig, så falder den ikke til bunds, den ligger bare derude og lider, og så driver den langsomt ind, forklarer Anita Pedersen, der er biolog i Guldborgsund Kommune.


Nyhedsoverblik