Regionen taber i spillet om fremtidens sygehuse

Den 27. november blev Erik Juhl-rapporten offentliggjort. Rapporten kommer med anbefalinger til, hvordan fremtidens sygehusmilliarder skal fordeles. Region Sjælland trak nitten og regionspolitikerne fik hård kritik fra eksperterne. Her kan du læse TV2 ØSTs dækning af sagen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Region Sjælland var  blandt de regioner i landet, som fik mindst, da et ekspertudvalg torsdag på Christiansborg fremlagde, hvordan de anbefaler, at sygehusmilliarderne skal fordeles. Region Sjælland fik således  kun 1,05 milliarder til at samle de psykiatriske funktioner i Slagelse og 300 millioner kroner til at lave en akutmodtagelse på Slagelse Sygehus.

[video:http://www.youtube.com/watch?v=Vo7r8G_7__k&hl=en&fs=1&rel=0]

Regeringen har i alt afsat 25 milliarder til nye, moderne sygehuse rundt om i regionerne, og da pengene skulle fordeles har eksperterne i det såkaldte Erik Juhl-udvalg set på, om de enkelte regioners sygehusplaner lever op til anbefalinger fra Sundhedsstyrelsen om at samle lægerne og ekspertisen på større og mere slagkraftige sygehuse i fremtiden.

Her fik Region Sjælland direkte skældud af eksperterne, der kalder de sjællandske regionspolitikeres sygehusplaner for "væsentligt mindre kortsigtet og mindre ambitiøs end de øvrige regioner". Politikerne i Region Sjælland har nemlig i første omgang kun planlagt at nedlægge få sygehuse, og det falder ikke i god jord hos eksperterne. De anbefaler i stedet, at regionen laver en ny sygehusplan, der lever op til kravene om færre og større sygehuse.

TV2 ØST tog ud på regionens sygehuse for at få reaktioner fra patienter og personale:
[video:http://www.youtube.com/watch?v=1cOZ71QOwwo&hl=en&fs=1&rel=0]

Eksperternes kritik bakkes op af Sundhedsøkonom, Jakob kellberg.

- jeg støtter op om den tankegang, hvor man skal organisere sine akutberedskaber. Og der mener jeg da, at man skal tage udgangspunkt i, at samle funktionerne. Jeg er jo også fagperson på den måde, og synes jo, at det giver rigtig god mening.

Formand for regionsrådet i Region Sjælland, Kristian Ebbensgaard (V), er ikke begejstret for kritikken:

- Det er uacceptabelt, at udvalgets anbefalinger går markant imod den sygehusplan, som Region Sjælland har vedtaget, siger Regionsrådets formand Kristian Ebbensgaard (V).

- Hvis regering og folketing vælger at læne sig op ad panelets anbefalinger, vil det bremse regionens muligheder for at udbygge og modernisere vores sygehuse.

Se hele TV2 ØSTs interview med Kristian Ebbensgaard, der kommenterer på kritikken herunder:
[video:http://www.youtube.com/watch?v=6JRR27HXhkU&hl=en&fs=1&rel=0]

Region Sjælland havde i sin indstilling til udvalget regnet med investeringer for 6,4 mia.kr. til et nyt sygehus i Slagelse og en omfattende modernisering af Næstved Sygehus. Udvalget anbefaler, at regeringen kun giver et investeringsbeløb på 300 mio.kr. til en opstart af et moderne akutsygehus i Slagelse

- Det er helt utilstrækkeligt og derfor ikke acceptabelt for befolkningen i Region Sjælland, siger Kristian Ebbensgaard.

Fem borgmestre i Holbæk, Ringsted, Sorø, Næstved og Stevns er dog heller ikke tilfredse med regionsrådets håndtering af sygehusene, og de mener, at regionsrådet må ændre sygehusplanen.

TV2 ØST har talt med nogle af borgmestrene. Se interviews herunder:
[video:http://www.youtube.com/watch?v=uAqGw0S2pdY&hl=en&fs=1&rel=0]

TV2 ØSTs redaktør på Christiansborg har denne kommentar til til det videre arbejde med eksperternes anbefalinger:
[video:flv:081127_ivanintlang.flv]

LINKS:

Hvad mener du?

Rapport: Region Sjælland er uambitiøs

Ebbensgaard: Uacceptable anbefalinger (VIDEO)

Læs hele Region Sjællands reaktion på Erik Juhl-udvalgets anbefaling

Rapport: Næstved Sygehus

Rapport: Slagelse Sygehus og Sikringen

Læs hele Erik Juhl-udvalgets rapport med anbefalinger til fremtidens sygehusstruktur

BAGGRUND: Sygehuse i regionen

Regionsråd Sjælland besluttede i maj, at de seks store sygehuse i Holbæk, Slagelse, Køge, Roskilde, Næstved og Nykøbing Falster fortsat kan modtage akutte patienter.

De akutte afsnit i Nakskov og Kalundborg skal ligeledes bevares, men de skal kun holde åbne til kl. 22

Ekspertisen i Sundhedsstyrelsen havde ellers anbefalet, at der skæres kraftig ned på antallet af sygehuse for at sikre kvaliteten på fremtidens sygehuse - men det blev altså afvist af Regionsrådet.

- Vi har en geografi i Region Sjælland, der betinger, at vi skal fastholde de tilbud, som vi har, sagde regionsrådets formand Kristian Ebbensgaard (V) til TV2ØST.


Nyhedsoverblik