Fra græs til varme

Kan helt almindeligt græs blive til miljøvenlig varme? Det var det helt store spørgsmål i Lendemarke onsdag, hvor det for skulle testes, om den grønne tanke kan blive til virkelighed.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Det er kontanthjælpsmodtagere fra Vordingborg Kommune, der som en del af et beskæftigelsesprojekt, slår græsset langs kommunens veje. Fremover vil det arbejde ikke kun gøre rabatterne pænere, men muligvis også miljøet omkring dem lidt grønnere.

- Det er godt, at man kan bruge græsset til et eller andet, i stedet for at det bare ligger der og rådner, mener Jan Sørensen, som er med til at slå græsset.

Som de første i Danmark vil energiselskabet E.ON i samarbejde med Vordingborg Kommune nemlig forsøge at omdanne det indsamlede græs blandet med flis til fjernvarme.

Onsdag stod så den store prøve – kedlerne skulle sættes i sving, og det skulle testes, om projektet overhovedet kunne lade sig gøre.

Det er ikke nemt, at bruge græs som brændsel - men hvis det virker, kan det nedbringe forbruget af olie og derved formindske CO2-udslippet. Efter forsøget var dommen:

- Vores kedel kører stadig endnu, hvilke er rigtigt positivt, så vi har store forhåbninger til at det nok også skal kunne lade sig gøre fremover, fortæller Lise Stampe, der er kundechef hos E.ON:

Nu er det kun aftaler mellem firmaet og kommunen, der skal falde på plads før græs-til-varme-projektet kan blive dagligdag. Og det falder også i god jord tilbage i traktoren i vejkanten.

- Så har man noget at stå op til, og noget man kan se et formål med. Og så kunne det jo være, at man kunne få et fast job oveni, siger Jan Sørensen.



Nyhedsoverblik