Forurenende lossepladser kan koste kommunerne dyrt

Ny rapport viser, at lossepladserne forurener langt længere tid end man hidtil har regnet med. Den ny viden kan blive dyr for kommunerne.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

 

Alene i 2010 landede mere end en million tons affald på Danmarks 42 aktive lossepladser i affaldsdepoter. Men nu viser det sig, at depoterne forurener langt længere end først antaget.

- Vores rapport viser, at det kan tage helt op til 300 år at afvaske enkelte stoffer, siger René Rosendal, der er konsulent hos RenoSam.

Det kan blive dyrt for kommunerne. For siden 1993 har affaldsproducenterne betalt for, at vandet under lossepladserne renses i 30 år efter affaldsdepotet er blevet dækket over med jord. Men de tredive år er altså langtfra nok, og dermed kan kommunerne komme til at hænge på en stor regning.

- Der snakker vi et tocifret millionbeløb per anlæg, siger René Rosendal fra RenoSam.

Men i Kommunernes Landsforening frygter de ikke store ekstraregninger fremover.

- De sidste tredive år, er der sket en stor teknologiudvikling, så noget af det, der ligger i deponi, det kan man genanvende, men det kunne man ikke tidligere. Og så er den helt store løsning, at vi hele tiden bliver bedre til at genanvende mere og mere af vores affald, siger Martin Damm, der er formand for Teknik- og Miljøudvalget i Kommunernes Landsforening.

 


Nyhedsoverblik