Forældre undrer sig: PCB-skole skåner gravid lærer, men elever skal blive

Frederiksberg Skole i Sorø har lokaler med giftstoffet PCB i luften. Nu fjerner de en gravid lærer fra lokalerne, men skolebørnene skal blive.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Jan Gottlieb er en af flere forældre, som undrer sig over, at Frederiksberg Skole i Sorø har fjernet en gravid lærer fra PCB-ramte lokaler, mens børnene skal blive.

- Jeg er bekymret som forælder. Jeg synes jo, det er godt, man tager hånd om lærerne, men jeg synes også, man skal tænke på børnene, som sidder i de samme lokaler med PCB.

Forælder: Min søn sidder altså i en forurenet skole

Det var tilbage i 2008, at der blev konstateret PCB på skolen. Skolen har indført ekstra rengøring, ventilation og udluftning. Det har nedbragt koncentrationen af PCB i luften.

- Med de tiltag holder vi det på et acceptabelt niveau, siger Ole Kristensen, som er skoleleder på Frederiksberg Skole i Sorø.

Sundhedsstyrelsen har fastlagt to grænser for niveauet af PCB. 300 ng/m3 antager Sundhedsstyrelsen kan give sundhedsskader ved ophold i længere tid. 3.000 ng/m3 kan være forbundet med en betydelig helbredsrisiko. Nyeste måling på Frederiksberg skole viser et PCB-niveau på op til 1.700 i lokalerne.

- Min søn sidder altså i en forurenet skole, og PCB er bare ikke for sjov. Det er alvorlig gift, siger Jan Gottlieb.

Har gjort det før

Skolen har før fjernet en lærer fra de PCB-ramte lokaler. Denne gang har skolen flyttet læreren og hendes klasse til et lokale, som er fri for stoffet. Det sker efter, at kvindens læge bad hende få en vurdering fra Arbejdsmedicinsk Klinik på Slagelse Sygehus.

Her blev det vurderet, at hun ikke havde været udsat for skadelige mængder af PCB, men man konkluderer: "Det er dog anbefalelsesværdigt, at man fortsætter med den gældende praksis om at flytte gravide over i lokaler uden PCB".

- Det har vi valgt at gøre, fordi det er i fostertilstanden, man er mest udsat for miljøpåvirkninger, så det er klart, at vi vil gerne anvende forsigtighedsprincippet, siger Ole Kristensen.

- Bør man ikke også bruge det princip i forhold til eleverne?, spørger vores journalist.

- Jo, hvis det er muligt, men vi har ikke mulighed for at genhuse alle klasser. Så stor er skolen ikke. Men der skal ske noget, det er alle enige om, svarer skolelederen.

Det er planen, at Frederiksberg Skole i Sorø skal rives ned, men fordi det har vist sig at blive dyrere end forventet, er det stadig uvist, hvornår eleverne kan rykke til en ny skole uden PCB. Utilfredsstillende, mener forældrene.

- Det handler om, at der skal ske handling for de børn, der lever i det i 27 timer om ugen, siger Jan Gottlieb.


Nyhedsoverblik