Folkepensionister har lommesmerter

Danmark er blevet et dyrt land at leve i. Men folkepensionen har ikke fulgt prisernes himmelflugt - og det har gjort livet svært for især yngre pensionister uden opsparing.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

For nyligt måtte Anne Lise Aabavn have nye briller. Det var med nød og næppe, at den 69-årige folkepensionist fandt mønterne på kistebunden.  Uden hendes butik i Slagelse kunne hun ikke dække sine leveomkostninger.

- Tandpleje, tøj, sko, mad, medicin... Alt det, som ikke er med i mit faste budget til husleje og forsikring, er jeg nødt til at arbejde her for at få råd til, forklarer hun.

Hun er ikke alene med problemet.
Folkepensionen er for mange pensionister langt fra guld og grønne skove - og slet ikke nok til at dække de basale fornødenheder, viser en undersøgelse fra Ældresagen.

- Det er et problem, vi længe har vidst var der, men nu har vi fået det dokumenteret, fortæller afdelingsleder i Ældrerådet Poul Dahl Hede.

Især pensionister mellem 65 og 69 år har ikke meget at råbe hurra for. Her føler en femtedel sig fattige.

- Der er mange mennesker som to minutter før lukketid har glemt at spare op, og det tager rigtig mange år, og så er det pludselig for sent, fortæller Poul Dahl Hede.

Anne Lise Aabavn mener ikke, at hun kunne have lagt flere penge til side tidligere i livet:

- Med fire børn var ganske enkelt ikke noget at spare op af, selvom vi begge arbejdede, fortæller hun.

Folkepensionen er i dag højere end nogensinde før. Alligevel er der kun en ting at gøre, hvis problemet skal bremses, mener Ældresagen.

- Det er meget vigtigt, at folkepensionen følger prisudviklingen, og derfor er det vigtigt, at man begynder at regulere den, som man gjorde for i tiden, fastslår Poul Dahl Hede.


Nyhedsoverblik