Fødevarestyrelsen advarer om listeriabakterier i mad

Et udbrud af listeria i Danmark har resulteret i dødsfald. Fødevarestyrelsen mener at have fundet smittekilden. Udbruddet har kostet liv.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Myndighederne efterforsker i øjeblikket et udbrud af listeria i Danmark. Udbruddet har resulteret i dødsfald, oplyser Fødevarestyrelsen. Styrelsen mener at have fundet hovedsmittekilden og har derfor lukket ned for produktionen på Jørn A. Rullepølser i Hedehusene.

Det er Fødevarestyrelsen, der i samarbejde med Statens Serum Institut og Fødevareinstituttet DTU har sporet et igangværende udbrud af fødevarebakterien listeria i Danmark.

Pølser, skinker og lam

Styrelsen arbejder med alle til rådighed stående midler på at få udbruddet stoppet.

Fødevarestyrelsen arbejder i øjeblikket på at finde ud af, hvilke navngivne produkter, det drejer sig om. Og styrelsens hjemmeside vil løbende blive opdateret med navne på produkterne. Klokken 13.30 tirsdag er 30 produkter op listen, der tæller alt fra partyskinke, lammekølle, og oksespegepølse til adskillige forskellige slags rullepølse.

Ifølge Statens Serum Institut, SSI, fandt man det første udbrud af listeriose allerede i september sidste år. Og frem til i dag er der registreret 20 patienter med listeriose fra udbruddet.

12 dødsfald

De fleste tilfælde er dog forekommet for nylig. I juni, juli og august alene er der registret 15 nye tilfælde, oplyser SSI. Patienterne fordeler sig på 11 kvinder og ni mænd i alderen 43-89 år, og de er bosat i hele landet.

- Der er 12 patienter, der afgået ved døden indenfor 30 dage efter prøvedato. I lighed med tidligere listeria-udbrud havde patienterne alvorlig underliggende sygdom, og dødsfaldene kan derfor ikke med sikkerhed tilskrives listeria-infektionen, skriver Statens Serum Institut.

Du kan læse mere om udbruddet på Fødevarestyrelsens hjemmeside.

/ritzau/


Nyhedsoverblik