Flyvende lægeambulancer er for lidt på vingerne

Lægehelikopteren i Ringsted flyver ikke så meget som planlagt. Vejret har skylden, siger regionerne.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Når akutlægehelikopterne døgnet rundt letter i Ringsted, Skive og Billund for at hjælpe syge eller nødstedte borgere, så går det hurtigt. Og det er en af de klare fordele ved ordningen.

Til gengæld har helikopterne haft et andet problem, som har præget de første tre måneder af deres levetid. Vejret har nemlig vist sig at have en afgørende rolle for, hvornår helikopterne kan køres ud af deres hangarer.

Det skriver DR Sjælland.

Når tågen ligger tykt over Danmark, så hverken kan eller må de tre helikoptere nemlig lette fra jorden. Og det har i gennemsnit betydet, at de hver især har fløjet til mindre end to patienter i døgnet.

Vejret er vi ikke herre over

- Vi har fløjet til de opgaver, som vi kunne flyve til. Men der har været situationer, hvor helikopterne ganske enkelt ikke har kunnet lande på grund af tåge eller dis i specielt november og december. Og vejret er vi jo desværre ikke herre over, siger formand for styregruppen for regionernes akutlægehelikoptere, Svend Hartling, til DR Sjælland.

Alligevel er formanden godt tilfreds med indsatsen i de første tre måneder. Erfaringerne viser nemlig, at samarbejdet mellem de fem regioners alarmcentraler, redningspersonale, helikopterbesætningen og læger har bestået prøven til UG.

- De første tre måneder har vist, at vi har fået det her til at fungere. De små 500 patienter, som vi har hentet og hjulpet, vil nok også sige, at det har været fantastisk. Og det er trods alt det vigtigste for os, siger Svend Hartling til DR Sjælland.

Han er da heller ikke i tvivl om, at helikopterne nok skal komme mere i luften, når forårets lune vejr snart gæster landet. Dermed vil helikopterne med al sandsynlighed komme op på det antal flyvninger, som man har kalkuleret med.

Helikopteren er uovertruffen

- Nu stiger tallet nok stille og roligt i takt med, at vi forhåbentlig får klarere vejr. Derfor vil vi få en udnyttelse, som kommer op i størrelsesordenen tre-fire flyvninger om dagen, siger formanden for styregruppen for regionernes akutlægehelikoptere til radiostationen.

Når helikopterne kun er på vingerne omkring to gange i døgnet, så koster hver enkelt tur 71.000 kroner, skriver Beredskabsinfo.dk. Og selvom det umiddelbart lyder dyrt, så bør man ikke se sådan på det, mener Svend Hartling.

- Uanset hvor mange ambulancer vi fik, så kunne man ikke dække yderområderne med samme hastighed. Her er helikopteren ganske enkelt uovertruffen. Og har man for eksempel forhindret en senfølge på en blodprop i hjertet eller i hjernen, så er pengene givet godt ud, fastslår Svend Hartling.

 


Nyhedsoverblik