Flere tvangsmedicineres i Region Sjælland

Færre psykisk syge bæltefikseres, sådan som politikerne ønsker. Men flere tvangsmedicineres - blandt andet i Region Sjælland

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Det er en ny national årsopgørelse fra Sundhedsstyrelsen, der viser tallene om tvang i psykiatrien.

I 2014 blev 1.899 danskere fastholdt i bælter. Det er 137 eller otte procent færre end i perioden 2011-2013. Det skriver Politiken.

Regeringen og Danske Regioner har aftalt, at brugen af bælter på de psykiatriske afdelinger skal være halveret i 2020, og de nye tal følger det politisk ønskede fald, viser rapporten, der er den første opgørelse, der skal måle, om de politiske ønsker opfyldes.

Derfor kalder sundhedsminister Nick Hækkerup (S) det for "gode nyheder":

- Det har været et af fixpunkterne for alle Folketingets partier, at vi alle gerne vil bevæge os hen mod langt mindre tvang i psykiatrien. Men vi skylder også at holde øje med, at én form for tvang ikke afløses af en anden form, medicin eksempelvis, eller andre indgribende foranstaltninger, siger han.

Sundhedsstyrelsens rapport afslører samtidig, at 744 personer sidste år blev tvangsmedicineret mod 666 i et gennemsnit af tallene for 2011-2013. Det er en stigning på 12 procent.

Det er i Region Hovedstaden, Region Syddanmark og i Region Sjælland, at antallet af tvangsmedicineringer er steget.

Det vækker stor bekymring hos Landsforeningen Sind: 

- Det var lige præcis det, der ikke måtte ske. Det er positivt, at bæltefikseringerne nedbringes, sådan som vi alle ønsker, men det må jo ikke føre til mere tvangsmedicinering. Så flytter man jo bare tvangen fra det ene område til det andet, siger landsformand Knud Kristensen til avisen.


Nyhedsoverblik