Flere flytter til end fra udkanten

En række udkantskommuner i Danmark har inden for de seneste år registeret et større antal tilflyttere end fraflyttere. Det skriver Jyllands-Posten.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Selv om udkantskommunerne har oplevet en massiv befolkningstilbagegang gennem en årrække, kan flere af dem registrere en nettotilflytning af nye indbyggere, skriver Jyllands-Posten.

Det gælder ifølge Morgenavisen Jyllands-Posten fredag kommuner som Odsherred, Vordingborg, Guldborgsund, Faaborg-Midtfyn, Mariagerfjord, Norddjurs og Vesthimmerland, der alle har haft en samlet befolkningstilbagegang i perioden 2007 til 2013, men alligevel har fået flere nye indbyggere ind over kommunegrænsen, end de har afleveret den anden vej.

- Forklaringen er befolkningssammensætningen med flere ældre end unge, siger seniorforsker ved Københavns Universitet Hanne Tanvig, der i mange år har forsket i yderområdernes udfordringer.

- Myten om massiv fraflytning holder simpelthen ikke for en del kommuner. Det kan godt være, at de har en samlet befolkningstilbagegang, men det skyldes udelukkende de mange gamle, der dør, og for få nyfødte. Til gengæld har de flere tilflyttere end fraflyttere, siger hun.

De nye indbyggere kan være det grå guld i form af seniorer, men også flygtninge og indvandrere tæller på plussiden.

Samtidig arbejder flere kommuner via bosætningskonsulenter bevidst på at tiltrække nye indbyggere. Det gør de på Ærø, hvor den lille kommune oven i købet stiller et hus til rådighed for potentielle nye indbyggere, der gerne vil afprøve, hvordan det er at bo på øen, inden de træffer den endelige beslutning.


Nyhedsoverblik