Flere fattige forlader Udkantsdanmark

Et stigende antal økonomisk svage borgere flytter fra øerne og udsatte landkommuner for at bosætte sig i hovedstaden.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Fattigdommen daler i de ydre områder af Danmark, fordi mange danskere, der har en indkomst på under 100.000 kroner om året, fortrækker at leve i landets større byer.  

Det fremgår af en ny analyse, som Ugebrevet A4 har udarbejdet på baggrund af tal fra Danmarks Statistik.

Mere end 30 procent

Lolland er en af de kommuner, hvor mængden af fattige er faldet med mere end 30 procent siden år 2000. Kommunens borgmester mener, at det især er manglende tilbud om uddannelse, der er årsagen bag.  

- Sidste år mistede vi 908 borgere og heraf rigtig mange unge. Vi har ikke den uddannelseskapacitet, der kan fastholde de unge og heller ikke de ufaglærte arbejdspladser, som nogle måske kunne hænge fast i, siger Holger Schou Rasmussen (S) til ugebrevet.

Stopper fremtidig vækst

Høgni Kalsø Hansen, der er lektor i økomomisk geografi på Københavns Universitet, slår fast, at tallene skyldes unges flugt mod uddannelser i større byer og mener samtidig, at udviklingen stopper fremtidig vækst i udkanten af landet.

- De unge kommer jo ikke tilbage, for der er ikke job. Og hvis der endelig er et job, er der ikke job til den anden i det parforhold, de i mellemtiden er kommet ind i, siger han.

Skred på arbejdsmarkedet

Især på Lolland gør Høgni Halsø Hansens pointe sig gældende, fordi Femern Bælt-forbindelsen har affødt et skred på arbejdsmarkedet, som, ifølge borgmesteren, kan have indflydelse på kommunens evne til at håndtere efterspørgslen under den forestående etablering af forbindelsen.

- Der er nogle muligheder, som vi har tænkt os at gribe, og der er en positiv stemning. Vi venter bare på, at spaden bliver stukket i jorden. Så kommer vi til at mangle arbejdskraft, siger Holger Schou Rasmussen (S).

Du kan læse mere om undersøgelsen via dette link.


Nyhedsoverblik