Flagdag fejrer soldater

For andet år i træk blev de danske soldater søndag hædret med Dannebrogsflag landet over. Vi fulgte en pårørende til en soldat med til hovedstaden til flag-fest

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

 

Dannebrog har i dag en helt særlig betydning. Ikke mindst for Susanne Pedersen, der i dag var rejst fra Vordingborg til København for at fejre sin søn. Den femte september er nemlig det sidste nye skud på stammen af danske flagdage. Den skal hædre de soldater, der siden 1948 har sat livet på spil for Danmark.

- Jeg synes, det er rigtig godt. Både for at støtte soldaterne og også for os som pårørende, fortalte Susanne Pedersen i dag.

Hendes søn, Mads Pedersen, er oversergent og med endnu en mission i bagagen og endnu en medalje på brystet, er han netop vendt hjem fra Afghanistan til hverdagen i Danmark.

- Man skal lige vænne sig til ikke længere at arbejde 24 timer i døgnet, som vi gjorde dernede. Jeg ser stadig dem, jeg var tættest med i Afghanistan, når jeg møder på arbejde dagligt, men det er rigtig rart i dag at gense alle de andre, som også var med, forklarede han om dagens arrangement.

Det handlede dog ikke kun om smil, solskin og røde pølser. Dem, der aldrig kom hjem, blev mindet i Holmens kirke ved en særlig mindegudstjeneste, og flagene er også for dem, der kom hjem for længe siden.
Ole Andersen var udsendt til Cypern, længe før flagdagen blev opfundet:

- Det var i 1978. Dengang tænkte man ikke så meget over, hvad en mission betyder for folk, som man gør i dag, men det var jo også en mere fredelig mission, forklarer Ole Andersen, der er civilansat i Forsvaret.

I dag viste både Prins Joachim, flere ministre og en stor flok tilskuere flaget ved afslutningsparaden på Christiansborg Slotsplads.
Måske den femte september er blevet den dag, der gør forskellen på hjemmefronten.

 


Nyhedsoverblik