Flådestation Korsør foreløbig reddet fra lukning

Forsvaret skal spare milliarder af kroner. Men hverken forsvaret eller politikerne vil - foreløbig - være med til at lukke kaserner for at finde pengene.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

De mange lokalsamfund i fjerne afkroge af Danmark kan ånde lettet op. Selv om forsvaret skal spare 3,7 milliarder kroner for at få det nye forsvarsforlig til at hænge sammen, så slipper de tilsyneladende for kasernelukninger og dermed tabte arbejdsplader.

Ifølge Ritzaus oplysninger har Forsvarskommandoen (FKO) opgivet idéen om at lukke fire kaserne eller tjenestesteder. Tilbage er kun - symbolsk - kasernen på Bornholm i det sparekatalog, som tirsdag landede på forsvarsminister Gitte Lillelund Bechs (V) bord. Til gengæld foreslår Forsvarskommandoen blandt andet at spare 100 millioner kroner om året ved at tage færre værnepligtige ind.

Inden forsvarsministeren går i gang med at vælge ud i sparekataloget, understreger både Gitte Lillelund Bech og forsvarschef Knud Bartels dog, at kataloget netop kun er et idékatalog, som kan blive "justeret", inden partierne bag forsvarsforliget præsenteres for VK-regeringens plan.

- Da jeg mener, at det er rigtigst, at det er forligspartierne, der tager hul på processen, vil jeg ikke udtale mig om de konkrete elementer i forslaget på nuværende tidspunkt, siger Gitte Lillelund Bech.

Forsvarskommandoen har ellers regnet på, hvad det ville give at lukke Flådestation Korsør, Flyvestation Aalborg samt hærens kaserner i Høvelte og Haderslev. Men de planer er opgivet, efter at partierne bag forsvarsforliget har stået i kø for at love, at denne eller hin kaserne i hvert fald ikke bliver lukket.

Gitte Lillelund Bech har på forhånd selv fredet Bornholm og Sønderborg, og den samme melding kommer fra regeringspartneren De Konservative. Partiets forsvarsordfører, Helge Adam Møller, vil dog ikke udelukke, at andre kaserner kan komme i spil.

- Forsvaret skal jo ikke være et egnsudviklingsprojekt. Det afgørende er, at soldaterne får den rigtige træning og det rigtige materiel. Så jeg vil ikke udelukke, at det kan blive nødvendigt at lukke militære etablissementer, siger Helge Adam Møller.

Både Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti mener dog, at diskussionen om trængslerne i Udkantsdanmark sætter en stopper for snakken om kasernelukninger.

Dansk Folkepartis forsvarsordfører, Ib Poulsen, konstaterer, at lukninger af kaserne eller tjenesteder ikke er "gangbar", og hans socialdemokratiske kollega, John Dyrby Paulsen, "har meget svært ved at se", at det skulle ske.

- Det vil nu også overraske mig, hvis det skulle være Venstres holdning, når partiet nu taler om at ville gøre noget for Udkantsdanmark, siger Socialdemokraternes forsvarsordfører.

Hverken Liberal Alliances forsvarsordfører, Villum Christensen, eller SF's forsvarsordfører, Holger K. Nielsen, vil dog garantere noget.

- Vi er nødt til at se det i sammenhæng med, hvad der ellers skulle spares på. Derfor vil det heller ikke være sagligt at udelukke kasernelukninger. Det er ikke noget, vi går ind for. Men hvis alternativet er dårligere sikkerhed for soldaterne i Afghanistan, så kan det blive nødvendigt, siger Holger K. Nielsen.

Gitte Lillelund Bech håber, at hun kan have en aftale på plads om besparelserne, inden Folketinget går på sommerferie i næste måned.

/ritzau/


Nyhedsoverblik