Farlig flis

Det kan være farligt for dine børn at lege på de kommunale legepladser. Flere steder i regionen bruger kommunerne nemlig flis som afdækning på legepladserne, og det er stik mod sundhedsstyrrelsens anbefalinger.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Flisen indeholder fra naturens side skimmelsvampe. Når børnene leger, roder de rundt i flisen, og så frigives der skimmelsvampespore

 - I første omgang er det da bekymrende, når vi lige har bestildt flis til institutionen, siger Niels Roesdahl, der er souchef i Stege SFO. 

Sundhedsstyrrelsen har i flere år fraråddet, at man bruger flis på legepladser, men  på trods af advarelserne, er der stadig drysset flis på rigtigt mange legepladser rundt om i regionen. Blandt andet i Stege Skov i Vordingborg Kommune.

 - Tidligere troede man, det var godt, men man har senere fundet ud af, at flisen afgiver svampesporer. Så der ligger masser af flis, men det tager tid og koster penge at få skiftet, siger driftsplanlægger i Vordingborg Kommune, Thomas Eglin.

Skimmelsvampen lever i træet og barken og den nedbryder langsomt flisen. Derfor støver det når børnene leger i den, og i støvet er den skimmelsvamp, der især er farlig for allergikere, men også andre følsomme børn.

  - Det kan give løbende næse og øjne, kløe i næse og øjne og for børn med astma eller høfeber kan det tricke et anfald, siger Christine Højer Eriksen fra Astma-Allergiforbundet. 

Vordingborg kommune har planer om på sigt at fjerne flisen, men det er ikke fastlagt hvornår træstumperne skal være væk.

Se Sundhedsstyrrelsens undersøgelse af flis på legepladser: http://www.sst.dk/upload/forebyggelse/cff/miljoemedicin/barkflis/legepladsnotat.pdf

Omkring en ud af ti danske børn har astma. Hvor mange der har allergi er ikke opgjort.

 


Nyhedsoverblik