Fandt guldarmbånd på mudret mark

En fritidsarkæolog gjorde store øjne, da han sidste weekend fandt en guldarmring på næsten et kvart kilo midt på en mark.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Fundet af den ca. 220 gram tunge guldarmring er helt nyt kapitel i en lang og eventyrlig historie, der begynder i ca. 800 år f.Kr. og slutter en gråvejrsdag i 2009, hvor en glad fritidsarkæolog ved navn Jannick Nielsen kunne samle den foreløbig sidste af i alt 6 store guldringe fra bronzealderen op på marken.

Guldringen er med sine karakteristiske tragtformede ender og smukke dekoration en typisk repræsentant for de såkaldte edsringe, der har tilhørt bronzealderens høvdinge eller mandlige medlemmer af samfundets øverste lag.  

Armringen blev i slutningen af bronzealderen gravet ned, sikkert som et offer til guderne, i et lille mosehul på marken sammen med de 5 tilsvarende ringe. Der har de ligget trygt og godt indtil 1980, hvor en kloakledning blev gravet tværs gennem marken.

Ved anlægsarbejdet blev ringene gravet op, uden at maskinføreren har opdaget det, og først da et par børn efterfølgende finder de to første ringe på i alt 1,2 kilo guld på markoverfladen, går det op for arkæologerne, at det lille markstykke gemmer på noget helt specielt.  

På grund af den megen avisomtale, som guldfundet fik, kom en tredje ring kort efter for dagen, idet en dame nogle år forinden havde fået den med som en slags reservedel, da hun købte et gammelt messingstrygejern af en ældre mand fra egnen.
Han troede, at den næsten et halvt kilo tunge ring var lavet af messing og foreslog, at køberen kunne få sat den på som håndtag til strygejernet. Så galt gik det heldigvis ikke, og ringen kom til Nationalmuseet, hvor den kan ses i dag.

I 1993 blev der fundet endnu en guldring på marken, denne gang af en mand, der trænede med sin hest og så den over et halvt kilo tung ring ligge og glimte i overfladen.

Da der nu var fundet så mange guldringe på marken, foretog Nationalmuseet en undersøgelse af marken, og den undersøgelse resulterede i fundet af endnu en ring – denne gang på 250 gram guld.

I de sidste 16 år har der været stille omkring marken, og alle regnede med, at det gyldne eventyr nu var slut. Men det skulle altså vise sig at være helt forkert, og sidste weekends fund af den sidste guldring har da også bragt Skælskøregnen tilbage i arkæologernes søgelys.

Sydvestsjællands Museum vil i de kommende år, i samarbejde med Nationalmuseet og fritidsarkæologer som Jannick Nielsen, indgå i et projekt, der skal forøge vores viden om bronzealderens samfund på den gådefulde og guldrige Skælskør-egn.

I første omgang kan man bare fristes til at sige, at en gylden ring bliver sluttet, når weekendens guldring bliver genforenet på Nationalmuseet med de 5 ringe, som den en dag for næsten 3000 år siden blev nedlagt i det lille mosehul sammen med.


Nyhedsoverblik