Familielægen skal tjekke dine medicinglas

Omkring 740.000 patienter kan se frem til et årligt medicintjek. I hvert fald hvis det står til Danske Regioner.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

 

Formand Bent Hansen (S) kræver en såkaldt medicingennemgang for patienter, der daglig får mere end seks typer medicin. Det skriver Politiken.

I dag kan mange forskellige læger ordinere hver sin medicin til patienten, uden at lægerne taler sammen. I nogle tilfælde kender lægerne ikke engang de forskellige lægemidlers indbyrdes påvirkning. Det betyder, at tusindvis af patienter risikerer at modtage for meget, for lidt eller forkert medicin, uden at det bliver opdaget, eller at den samlede medicinblanding forvandler sig til en kemisk cocktail med bivirkninger.

- Der skal være en kritisk vurdering af, om borgeren får den rigtige medicin med den rigtige virkning på det rigtige tidspunkt, siger Bent Hansen.

Sygehus eller læge skal tjekke
Det konkrete forslag går på, at f.eks. ældre, kronikere og andre, der modtager mere end seks typer medicin om dagen, skal have tilbudt medicingennemgang enten ved udskrivelse fra et sygehus eller én gang årlig ved praktiserende læge. Sidstnævnte skal have hjælp fra en klinisk farmaceut.

Formanden for Lægeforeningens lægemiddeludvalg, Yves Sales, betegner forslaget som »genialt«.

- Der ikke er nogen enkelt læge, der i dag kan påtage sig ansvaret for patientens samlede medicinering. Patienter, der får polyfarmaci (mange medikamenter på samme tid, red.), vil ofte have kontakt til mange forskellige læger, f.eks. en praktiserende læge og en speciallæge. De ordinerer hver sin medicin uden nødvendigvis at vide, hvad de andre læger ordinerer«, siger han og fortsætter:

- Det et kæmpemæssigt problem, at kommunikationen mellem lægerne er så dårlig.

 

 


Nyhedsoverblik