Fakta: Hvad kan politisag betyde for Christfort?

Formanden for Teknik- og Miljøudvalget, Thomas Christfort (K) fra Vordingborg vil blive politianmeldt af sin egen kommune i en sag om dumpet korn i Stege Bugt. Men hvad kan sagen få af betydning for hans politiske virke?

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Det er kommunen selv, der vil politianmelde politikeren efter, at to tons kornet er blevet dumpet i Stege Bugt. Det er nemlig fra politikerens landbrug, at kornaffaldet er blevet ledt ud - en forseelse, der fik kommunen til at give Thomas Christfort et strakspåbud om at fjerne kornet.

- Det er særdeles uheldigt, det han har gjort. Og derfor bliver han ligesom alle andre borgere politianmeldt, og så må jeg se, hvad resultatet giver anledninger til af konklusioner, siger borgmester for Vordingborg Kommune, Knud Larsen (V).

Læs også: Derfor må man ikke smide kornaffald i vandet

Men hvad kan sådan en politisag egentlig betyde for en lokalpolitikers virke. Det har Roger Buch, som forsker i kommunalpolitik og er forskningschef på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, forsøgt at give nogle generelle svar på.

Byråd kan ikke bestemme politikers skæbne

I første omgang fortæller han, at der skal ligge en egentlig domfældelse i en sag, førend at en politiker kan miste sin plads i byrådet. Og det er ikke hverken borgmesteren eller resten af byrådet, som kan tage den beslutning. Det er et uafhængigt nævn, der vurderer i sådanne sager.

- Man skal både være sigtet og dømt, før man kan miste sin valgbarhed. Og det er valgbarhedsnævnet, der ligger under Indenrigsministeriet, der står for den slags, siger Roger Buch.

Tidligere var det faktisk kommunalbestyrelsen selv, der tog stilling til om et medlem kunne blive siddende. Men det blev ændret for at komme væk fra risikoen for, at den magt kunne bruges i politiske kampe.

Alle lokalpolitikere som får en dom i en sag skal have deres såkaldte valgbarhed vurderet af nævnet. Byrådet kan altså omvendt set heller ikke vælge at lade en sag falde, hvis der er en domfældelse.

Sager får sjældent konsekvenser

Roger Buch forklarer, at der ikke er mange sager, som ender hos nævnet. Og selv de, der gør, får sjældent konsekvenser.

- Der skal som regel ret meget til. Som regel er det ikke nok, at der ligger en bødestraf. Som regel skal vi op i fængselsstraf, før de vælger at fratage et byrådsmedlem sin valgbarhed, fortæller han.

Om der falder dom i en sag eller om politiet beslutter at lade den falde, så kan der dog være konsekvenser. For selvom byrådet ikke selv kan beslutte helt at fjerne et af dets medlemmer, så er der andre tiltag, som de kan implementere.

- Byrådet kan eksempelvis selv vælge at fjerne en formand fra en udvalgspost. Der kan det gøre, som de har lyst til - det er ren politik, siger Roger Buch.

Thomas Christfort har tidligere erkendt, at fejlen med de to tons korn, ligger hos ham - også selvom det var en medarbejder, der stod for dumpningen. 

- Det er ikke hans fejl. Det er min, fordi jeg er leder. Jeg har ikke givet ham klare instrukser om, hvad han skal gøre. Det beklager jeg, slår Thomas Christfort fast.

Læs også: Christfort: Jeg beklager

Og han erkender samtidig, at sagen især er skidt for ham som politiker.

- Det er indlysende, at jeg bliver stillet i dårligt lys. Jeg skal sikre mig, at jeg overholder lovgivningen fuldstændig i mit daglige virke, og det er så ikke lykkedes her. 

Politiet fortæller, at de endnu ikke har modtaget nogen politianmeldelsen af Thomas Christfort. Hvor længe en eventuel efterforskning derefter vil tage kan de ikke endnu vurdere.


Nyhedsoverblik