Færre ledige hænder klar til bygge-boom

Der er efterhånden kommet så meget gang i byggeriet, at ledigheden inden for byggefagene falder på Sjælland såvel som i resten af landet.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

En ny opgørelse fra BAT-kartellet viser, at den samlede ledighed hos håndværkere og bygningsarbejdere faldt fra 5,2 procent i juli måned sidste år til 4,3 procent i år.

På Sjælland er den 5,1 procent, og det er det højeste på landsplan, skriver DAGBLADET Roskilde.

- Det svarer til lidt mere end 3500 fuldtidsledige, og med de store byggeri- og anlægsarbejder forude er der en god hance for, at den falder yderligere fremover, siger Camilla Vakgaard, politisk-økonomisk konsulent i BAT-kartellet.

I modsætning til andre arbejdsløshedsstatistikker, dækker de faldende ledighedstal i det her tilfælde ikke over ledige, som har mistet dagpengene og derfor er forsvundet ud af statistikken. Men der er dog samlet blevet færre hænder i byggeriet de senere år, forklarer Camilla Vakgaard.

- Under krisen var der en del, der enten gik på efterløn eller søgte over i andre brancher som industrien eller de grønne fag, siger hun til avisen.

Camilla Vakgaard vurderer, at det bliver svært at få dem »hjem« til byggeriet.

- Nogle af dem oplever nemlig, at deres arbejde er mindre belastende, end det var i byggeriet. Og så er incitamentet til at vende tilbage ikke så stort, siger hun.

Risikoen for at mangle hænder til det forestående byggeboom er også gået op for politikere og fagfolk inden for beskæftigelsesområdet.

Blandt andet har Region Sjælland sammen med regionens 17 kommuner, lønmodtager- og arbejdsgivererorganisationer samt lokale erhvervsskoler sat gang i projektet Quickstart, der skal få flere ledige over i byggeriet.


Nyhedsoverblik