Færre kvinder donerer æg

Ny lov om brugerbetaling på kunstig befrugtning betyder, at kvinder ikke vil dele ud af deres æg. Sådan lyder det fra en overlæge på Holbæk Sygehus.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Kvinder og par, der har brug for en fremmed kvindes æg for at få børn, kan fremover komme til at vente endnu længere på behandling.

En ny lov om brugerbetaling på kunstig befrugtning betyder nemlig, at færre kvinder tør dele ud af deres æg, mens de selv er i behandling for barnløshed - såkaldt 'ægdeling'. Det fortæller tre af de fire offentlige hospitaler, som hidtil har leveret donoræg fra disse kvinder.

»Vi kan virkelig mærke, at der ikke længere er nogen, der vil give æg. Ægdonationsprogrammet er stort ser ikke eksisterende. Og det er alarmerende«, siger overlæge ved Fertilitetsklinikken, Holbæk Sygehus, Anne Lis Mikkelsen til Politiken. Samme melding lyder fra Rigshospitalet og Regionshospitalet Viborg, mens Skejby Sygehus, der har en håndfuld ægdelingsdonorer om året, ikke oplever  nedgang.

I 2009 blev der i Danmark gennemført 230 ægdonationer fra 100 forskellige kvinder. Over halvdelen er frivillige donorer, som er raske og selv kan få børn, men en del af æggene stammer fra kvinder, som alligevel skal have taget æg ud til eget reagensglasforsøg. En ægudtagning kan resultere i adskillige æg, og nogle kvinder har derfor tidligere valgt at donere de overskydende æg til andre barnløse.

»Men det gør man ikke nu, når man har givet 10.000 kroner for medicinen. Så beholder man dem alle sammen for at have nogle i fryseren til senere forsøg«, siger Anne Lis Mikkelsen til Politiken.

Overlæge på fertilitetsklinikken på Rigshospitalet, Elisabeth Larsen, kan sagtens forstå, at danske kvinder i fertilitetsbehandling vælger selv at beholde deres æg. Siden årsskiftet, hvor loven om brugerbetaling trådte i kraft, har ingen patienter på Riget valgt at dele ud af dem. I 2008 og 2009 gjorde henholdsvis 14 og 7 af hospitalets patienter det.

»Den betyder ikke ret meget for fødselstallet, men når en hel del af vores ægdonationsprogram lukker, har det store konsekvenser for de mange par, der står på venteliste til et æg. Vi har hele tiden 10-12 kvinder på standby - de er i kraftig hormonbehandling og klar ved telefonen, så de straks kan modtage ægget, hvis der skulle blive et. Og hver gang en enkelt kvinde vælger at give æg væk, kan vi som regel hjælpe to andre«, siger Elisabeth Larsen til Politiken.

/ritzau/      

 


Nyhedsoverblik