Færre brandmænd til at slukke brande (Video)

Dagpengereglerne får nu en række brandfolk på deltid til at sige op. Det er 181 brandfolk på landsplan. Vordingborg Brandstation er hårdt ramt.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Der bliver tit ringet efter brandvæsenet. Men nu slår brandfolkene selv alarm.

-Det vil i yderste konsekvens komme til at koste menneskeliv, siger Michael Larsen. Han er regionstillidsmand for de kommunalt ansatte brandfolk.

Brandfolk er oftest deltidsansatte. 30-ugers-reglen betyder, at en brandmand efter 30 uger som arbejdsløs ikke længere kan få dagpenge, hvis han vil være slukke brande på deltid.

-Jeg står overfor at vælge mellem at være brandmand eller fortsat at modtage dagpenge, siger Jakob Mikkelsen, der kun et par uger endnu er brandmand på Vordingborg Brandstation.

Valget var nemlig ikke svært for brandmanden.

- Det er et spørgsmål om kroner og øre. Det siger sig selv, at det ikke kan betale sig at blive ved med at arbejde på deltid, siger Jakob Mikkelsen.

[video:video_mangler:100221_brandfolk_i_knibe.flv]

Jakob Mikkelsen er langt fra alene. En ny undersøgelse fra Beredskabcheferne viser, at alene i to-tredjedele af landets kommuner vil 181 brandmænd forlade korpset. Det er en hel del mere end regeringens første udmelding. Den lød på, at kun 30 brandfolk i hele landet ville blive ramt af reglerne. Alene på Vordingborg Brandstation vil fem-seks brandmænd ud af stationens 18 brandfolk holde op.

-Det betyder, at det bliver sværere at få de brandfolk, vi har brug for, til at slukke de brande, der opstår, siger Sven Urban Hansen, bestyrelsesmedlem i Foreningen af Kommunale Brandchefer.

Regeringen er dog ikke klar til at lave særregler for brandfolkeme. Venstre vil dog nu med udgangspunkt i eksemplet fra Vordingborg undersøge problemet.

-Hvis det virkelig er fem brandfolk, så vil jeg rigtig gerne høre ministeren, hvad baggrunden er for, at Vordingborg er hårdt ramt. Om det er måden, de organiserer arbejdet på, eller om tallene skal justeres lidt, siger Louise Schack Elholm (V), der er medlem af Arbejdsmarkedsudvalget.

Tilbage på brandstationen står en brandmand og undrer sig.

-Jeg er vokset op med, at det skal kunne betale sig at arbejde. Men det her er et eksempel på, at sådan er det ikke altid, siger Jakob Mikkelsen.


Nyhedsoverblik