Kritik: Færdselsloven misbruges til at bekæmpe hash

Det er misbrug af lovgivningen, når bilister bliver taget i politiets narkokontrol flere dage efter, at de har røget hash, mener en advokat.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Hvis du ryger en pibe hash fredag aften kan den spores i blodet op til seks dage efter. Bliver du så taget i politiets narkometerkontrol, ryger kørekortet i 3 år.

Lene Clifford er en af de knap 4000 bilister der er blevet taget i politiets narkometerkontrol. Men hun følte sig ikke spor påvirket, da hun kørte.

- Jeg var ikke påvirket, for det var flere dage efter at jeg havde røget, fortæller hun til DR Sjælland.

Helt i orden

Ifølge misbrugsekspert Henrik Rindom kan man ikke kæde mængden af hash i blodet sammen med evnen til at køre bil. Alligevel har Folketinget siden 2012 indført nultolerance overfor narko i blodet når man kører bil.

Medlem af Folketingets Retsudvalg Karsten Nonbo (V) fra Næstved siger til DR Sjælland, at han synes det er helt på sin plads.

- Hashrygning er ulovligt, og mange er blevet slået ihjel på grund af nogen, der ryger hash. Derfor ligger min præference hos færdselssikkerheden, fremfor hos nogen der kører rundt, og ikke ved, om de er i en hashtåge eller ej, siger han.

Misbrug af loven

Det beviser ifølge Lene Cliffords advokat Thorkild Høyer, at politikerne bruger færdselsloven til at bekæmpe hashhandel og forbrug.

- Færdselslovens formål er at sikre trafikken, ikke noget som helst andet, siger han.

Sammen med flere topadvokater vil han nu køre nogle principsager helt til Højesteret om nødvendigt, for at få afprøvet lovgivningen


Nyhedsoverblik