Fængslede skal på skærmen

Nu er det ikke længere nødvendigt at bringe arrestanter til retten, når de skal afhøres. Det kan foregå over videokonference.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Betjente kører hvert år tusindvis af kilometer, når arrestanter skal afhentes i arresten og bringes til retten for at få deres varetægtsfængsling forlænget.

Men nu er det slut med spildtid på landevejene. De danske domstole er nemlig blevet en del af den digitale tidsalder og et nyt videokonference-system gør det muligt at afhøre arrestanterne i arresten, når deres varetægtsfængsling skal forlænges.

Det fortæller P4 Sjælland.

- Vi har arrestanter spredt ud over hele Sjælland, og hver gang vi har fristforlængelse skal de afhentes af to uniformerede betjente og køres til retten. Videoløsningen er primært en kæmpe fordel for politiet, mens vi her i retten skal bruge mere tid, når vi vælger at fristforlænge via video, siger Alex Elisiussen, retspræsident ved retten i Næstved.

En stor besparelse

Chefanklager ved Sydsjælland og Lolland-Falster Politi, Henriette Rosenborg Larsen, bekræfter at det nye videosystem vil være en stor ressourcebesparelse for politiet og anklagemyndigheden.

- I nogle sager fra rocker- og bandemiljøet benytter vi de såkaldte "orange transporter", hvor otte politifolk er sat af til at beskytte arrestanten under kørslen fra arresten og til retten. Den slags transporter ser vi frem til at slippe for i fremtiden, siger Henriette Rosenborg Larsen til P4 Sjælland.

Udover at reducere transporttid, så mindsker videoløsningen i de danske retssale og arresthuse også risikoen for fangeflugter.

- Det er én af mange gevinster ved at bruge videoafhøringer, siger chefkonsulent i Domstolsstyrelsen Inge de Neergaard, som påpeger at videoløsningen også vil kunne bruges til vidneafhøringer.

Kan afhøres i udlandet

- Hvis er vidne bor i København og skal vidne i en retssag i USA er det oplagt at bruge det nye videosystem og så vil vi også undersøge, om der kan anvendes video i foged- og skiftesager, siger Inge de Neergaard.

Videosystemet er blevet testet af Sydøstjyllands Politi og er nu udstyret i 56 retssale og 150 arresthuse landet rundt.

Årligt gennemføres der 17.000 fristforlængelser ved det danske retssystem. Derfor vurderes det, at der fra 2016 kan spares omkring 30 mio. kr. om året ved brug af videoafhøringer.


Nyhedsoverblik