Elever mindes franske terrorofre

Flere elever på Sorø Akademi har tætte bånd til Frankrig, og derfor vil skolen torsdag mindes ofrene for massakren på satiremagasinet Charlie Hebdo.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Som reaktion på terrorangrebet imod det satiriske franske ungdomsblad Charlie Hebdo har elevrådet ved Sorø Akademis Skole onsdag aften opfordret til, at man lader flaget gå på halv på Akademiets Hovedbygning. Derudover vil der ved middagstid blive holdt en lille mindehøjtidelighed for ofrene, skriver skolens elevrådsformand Carsten Seindal Eilertzen i en pressemeddelelse.

Onsdag formiddag blev Charlie Hebdo angrebet af terrorister, der kom ind på bladet redaktion og skød omkring sig. I alt 11 personer blev såret og 12 personer blev dræbt - herunder en redaktør på bladet og to politifolk, som fulgte efter gerningsmændene under flugten fra bladet. En 18-årig mand overgav sig onsdag aften i sagen, men det franske politi leder stadig efter to brødre på henholdsvis 32 og 34 år, som mistænkes for at stå bag angrebet.

En gestus

Flere elever på Sorø Akademi har tilknytning til Frankrig, og derfor har skolen valgt at markere den frygtelige aktion.

- Særligt da akademiet har elever, der har boet eller stadig bor i Frankrig, er det på sin plads, at vi fra Sorø Akademis Skole udviser vor største medfølelse i forbindelse med det skrækkelige terrorangreb imod Charlie Hebdo, det franske folk og ytringsfriheden. Flagningen bør derfor være en gestus både overfor ofrene og deres familier, men også for de på skolen der har nære relationer til Frankrig, der sammen med deres venner og familie er i dyb chok over angrebet, siger elevrådsformanden.

'Jeg er Charlie'

En af dem, som elevrådsformanden her har i tankerne, er Christina Drost, 3. x, som før hun begyndte på Sorø Akademis Skole boede otte år i Frankrig.

- Det har ramt Frankrig hårdt. Rigtig mange af mine Facebook venner har taget et coverbillede, hvor der står 'Je suis Charlie' (på dansk: Jeg er Charlie) for at støtte familierne, som har mistet nogen, og fordi de gerne vil have friheden. Mange af dem forstår det ikke, og nogle er endda taget til Paris, hvor folk er samlet for at vise deres modstand imod angrebet, sympati med ofrene og støtten til ytringsfriheden. Men Frankrig bøjer sig ikke, siger hun.

Udover at flage på halvt vil der på skolen fra klokken 11.50 være muligt at tænde lys i Klosterkirken, og klokken 12 vil der, som opfordret af den franske regering, blive afholdt et minuts stilhed i kirken. Konstitueret sognepræst Rasmus H. C. Dreyer vil inden sige et par ord. Efter et minuts stilhed vil der blive bedt fadervor, hvorefter elever og andre vil kunne tænde lys.

Friheden er ikke gratis

Alle er velkomne, og må ofrene hvile i fred, slutter elevrådsformand Carsten Seindal Eilertzen pressemeddelelsen og henviser til et citat fra akademiets filantrop Ludvig Holberg:

'At nægte mennesker frihed til at frembringe deres tanker er at hindre sandheds videre efterforskelse'.

- Med angrebet i Frankrig kan vi konstatere, at friheden ikke er gratis. Vi må være klar til at kæmpe for den, først og fremmest gennem uddannelse. Folk skal altid kunne sige sandheden, deres sandhed, uden frygt for repressalier. Her må den akademiske verden gå forest. Her må akademiet gå forest. Må ofrene hvile i fred - må ytringsfriheden bestå, siger Carsten Seindal Eilertzen.

 


Nyhedsoverblik