Ekspert: Kommune begik fejl i sclerose-sag

Scleroseramte Søren Jeppesen får efter to års kamp med Vordingborg Kommune medhold af Ankestyrelsen og får en ny el-kørestol. Nu viser nye oplysninger fra Ankestyrelsen, at kommunen ikke har videregivet vigtige lægelige oplysninger i sagen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Scleroseramte Søren Jeppesen, der har været bundet til en kørestol i over 30 år, er lettet. Efter to år og flere afvisninger fra Vordingborg kommune, fik han i anden omgang medhold af Ankestyrelsen.

De har ændret kommunens afgørelse, og han får nu en ny og bedre affjerdet kørestol.

Læs også: Nu får scleroseramt sin kørestol

Men midt i lettelsen er Søren Jeppesen og hustruen Ingelise Jeppesen også frustrerede. Nye oplysninger viser nemlig, at Vordingborg Kommune ikke har videresendt vigtige lægelige oplysninger til Ankestyrelsen. De oplysninger kom derfor ikke med i Ankestyrelsens første afgørelse, der gav kommunen medhold.

- Jeg synes jo, at det er forfærdeligt. Når man anker noget, bør kommunen sende alle de papirer, der hører til sagen, men det har de ikke gjort, fortæller Ingelise Jeppesen hustru til Søren Jeppesen.

Læs også: Scleroseramt får nej til ny kørestol

Lider af store smerter

Søren Jeppesen lider af store smerter og kroniske siddesår. I foråret 2014 blev Søren Jeppesen indlagt med alvorlig infektion. En infektion, der formentlig kunne relateres til hans kroniske siddesår, og en læge anbefalede en bedre permanent løsning for at afhjælpe hans siddesår.

Disse oplysninger fremgår af Søren Jeppesens journal fra Region Sjællands sygehusvæsen fra juni 2014. Det er denne lægejournal, som Vordingborg Kommune ikke videregav til Ankestyrelsen til trods for, at familien sørgede for, at kommunen fik en kopi af hans journal.

Læs også: Vil politianmelde kommune

- Det er kommunens ansvar

Bent Greve er professor ved Roskilde Universitet Center indenfor samfundsvidenskab herunder forvaltning og fortæller, at det er kommuens ansvar at sende alle releavnte sagsakter videre, så Ankestyrelsen kan efterkontrollere, om de er enige eller uenige i kommuns afgørelse. Hvilket Vordingborg Kommune ikke gjorde i Søren Jeppesens tilfælde.

-  Det er en fejl, for de lægelige informationer er afgørende - specielt, når det handler om handicappede og er oftest af central betydning for at vurdere, hvor stort et handicap det er, og hvor meget der kan være brug for hjælpemidlerne, siger Bent Greve.

For først journalen i år

I en mail til TV ØST oplyser Ankestyrelsen, at de først bliver bekendt med journalen og de lægelige oplysninger den 10. august i år. Altså 15 måneder efter Sørens indlæggelse. Lægeoplysningerne kommer derfor ikke med i Ankestyrelsens første afgørelse fra september 2014, hvor de giver medhold til Vordingborg kommune.

Ankestyrelsen oplyser samtidig til TV ØST, at de kun modtager lægejournalen, fordi Søren Jeppesens niece, Jette Friis Hansen, indsender oplysningerne.

Vordingborg Kommune vil ændre praksis for lignende sager i fremtiden, men fastholder, at de har belyst Søren Jeppesens indlæggelse.

- I vores notater, som er videresendt til Ankestyrelsen, gør vi opmærksom på indlæggelsen, siger Helle Linnet, social- og arbejdsmarkedsdirektør, Vordingborg Kommune.


Nyhedsoverblik