Dyrlægeforeningen går ind i sag om kamphund

Onsdag fortalte vi her på TV2 ØST, at politiet vil have aflivet kamphunden Teico, selvom det er stik imod en uafhængig dyrlæges anbefalinger. Dengang anklagede Dyrenes Beskyttelse politiet for at bryde Hundeloven. Nu mener Den Danske Dyrlægeforening også, at lovens lange arm er blevet for lang.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Spørgsmålet om Teicos skæbne - skal dyret leve eller dø? - har ikke alene skabt debat her på hjemmesiden. Spørgsmålet vækker også stærke følelser blandt professionelle dyrevenner.

Arne Skjoldager, der er formand for Den Danske Dyrlægeforening, er forarget over, at politiet har afgjort, at Teico skal have en dødbringende sprøjte. Ikke fordi han er fan af kamphunde, men fordi politiet underkender den positive adfærdstest, som en uafhængig dyrlæge har lavet på Teico.

- Det er jo kedeligt, hvis det går i den retning, at testen kun har værdi, hvis den siger aflivning. Så er der jo ingen grund til at have sådan et system, hvis enden på historien bliver den samme hver gang, siger formanden til TV2 ØST.

Teicos historie er kort fortalt historien om en hanhund, der sammen med en tæve dræber labradorhvalpen Lucky på fem måneder.

- Det har jeg det skidt med, fortalte hundens ejer, Michael Samuelsen, i onsdagens udsendelse.

Efter hændelsen bliver tæven erklæret utilregnelig og aflivet. Den uafhængige dyrlæge, der afliver tæven, erklærer hanhunden normal og ikke-aggressiv. I Teicos tilfælde siger dyrlægen mundkurv. Politiet siger aflivning og ignorerer altså dyrlægens anbefaling.

Og det er et brud på Hundeloven, hvis man spørger Dyrenes Beskyttelse. I lovens bemærkninger står der nemlig, at politiet ikke må træffe "mere indgribende afgørelser end nødvendigt".

- Det er bekymrende, at dem, der burde håndhæve loven, selv bryder loven, siger Torben Elmedal, der er foreningens kredsformand i Holbæk.

Og ikke nok med det. Den Danske Dyrlægeforening mener også, at politiet bringer Michael Samuelsens og andre hundeejeres retssikkerhed i fare.

- Der ligger en retssikkerhed i, at man som hundeejer kan få frikendt sin hund eller få den erklæret normal, mener Arne Skjoldager.

Men det kan Michael Samuelsen, der ejer Teico, altså ikke. Og det, mener han, er uretfærdigt.

Dyrlægen, der har adfærdstestet Teico, vurderer, at hanhunden kun har været med i hundeslagsmålet på grund af hundes flokadfærd. Med andre ord er Teico ufarlig, fordi den farlige tæve for længst er væk. Men politiet ved åbenbart bedre.

- Det er en forkvaklet holdning at have til dyr. Vi har valgt at have husdyr på godt og ondt, og hvis vi skal trække den der overforsigtighed ned over dem, så skal vi helt opgive at have husdyr, fortæller dyrlægernes formand.

Både Dyrenes Beskyttelse og Den Danske Dyrlægeforening frygter, at politiets afgørelse vil skabe præcedens.

- Alle hunde kan, når de blir pressede nok bide både andre hunde og mennesker. Og hvis man siger, at en hund kan eventuelt under visse omstændigheder måske gøre skade, så skal rigtig mange hunde altså aflives, siger Arne Skjoldager til TV2 ØST.

Og Michael Samuelsen? Jo, han håber, at Teico får en chance til.

- Det er yderst positivt, at de to foreninger bakker mig op. Det er jo et tegn på, at politiet har lavet en fejl, siger hundeejeren.

Det har i dag ikke været muligt at få en kommentar fra Rigspolitiet på trods af utallige henvendelser. Heller ikke den konservative justitsminister, Brian Mikkelsen, vil kommentere kritikken fra Den Danske Dyrlægeforening og Dyrenes Beskyttelse.


Nyhedsoverblik