Dyrere at være pendler med rejsekort

Mange danskere kan godt forberede sig på, at det bliver dyrere at rejse med den kollektive trafik.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Når det elektroniske rejsekort bliver klar - formentlig i 2012 - skal man betale for alle de kilometer, som man rejser med tog, bus eller S-tog. Det vil ramme de pendlere, der i dag rejser rigtigt meget på deres månedskort, de såkaldte superpendlere, der typisk er unge og studerende, viser et notat fra Bus & Tog, trafikselskabernes og DSB's særlige takstsamarbejde.

Også kunder, der kun rejser med bus eller tog engang imellem, kan se frem til at komme til at betale mere for deres billetter, fremgår det af notatet.

Samtidig opstår der et særligt hul i kassen på op imod 150-200 millioner kroner, fordi mange klippekort og billetter i dag ender i vaskemaskinen, og derfor aldrig bliver brugt, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.

Mange glemmer simpelthen deres klippekort i lommen, når tøjet ryger til vask. Da man i fremtiden ikke skal købe billet, betyder det et direkte fald i indtægterne på 150-200 millioner kroner, der skal findes ved at hæve de øvrige priser.

Trafikforsker Per Homann Jespersen fra Roskilde Universitet, RUC, mener, at omlægningen til rejsekortet kan få dramatiske konsekvenser for hele den kollektive trafik.

- Der er udsigt til, at de pendlere, der rejser allermest, skal til at betale mere for deres rejser, fordi man skal ud og omfordele udgifterne. Det betyder, at vi står foran en potentiel bombe under hele den kollektive trafik, fordi den kollektive trafik i Danmark i forvejen er dyrere end i stort set alle andre lande, mener Per Homann Jespersen.


Nyhedsoverblik