DSB må køre med flygtninge - vi andre må ikke

Tidligere domme fra Højesteret afholder anklagemyndighed fra at sigte DSB for at køre med flygtninge.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Samler man som privat person en flygtning op ved færgen i Rødby eller et andet sted i kongeriget og kører vedkommende gennem landet, så vanker der et bødeforlæg. Det har politiet ikke tøvet med at melde ud gennem de seneste dage.

Men hvorfor kan DSB så uden videre slippe af sted med at transportere hundredvis af flygtninge gennem landet uden at få en sigtelse på halsen?

- Vi kigger på den retspraksis, der er, og grænserne for udlændingeloven er mange gange blevet prøvet i Højesteret, fortæller chefanklager Henriette Rosenborg Larsen fra Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi til Ritzau.

Hun fortæller, at spørgsmålet om, hvorvidt der skal rejses sigtelse eller ej, handler om, hvorvidt der enten foreligger forsæt eller uagtsomhed, som det hedder på juristsprog. Det handler i bund og grund om, at det skal kunne bevises, at en person bevidst hjælper flygtninge, eller som minimum at personen burde have forsikret sig om, at det ikke er en person uden lovligt ophold i landet, man transporterer.

- Der er jo forskel på, at privatperson samler nogen op, og måske modtager et beløb, og så kører dem et sted hen, og en togfører, der kører af sted, og hvor nogle af passagererne er flygtning, fortæller Henriette Rosenborg Larsen.

Chefanklageren henviser til Rigsadvokaten, som er anklagemyndighedens øverste instans, og som fører sager ved Højesteret, da Ritzau beder om en præcisering af den retspraksis, som danner grundlag for den måde politiet sigter - og ikke sigter - på i disse dage.

Men hos Rigsadvokaten hersker der tavshed. Anklagemyndighedens kommunikationschef, Mikkel Thastum, meddeler til Ritzau, at Rigsadvokaten i øjeblikket ikke ønsker at besvare spørgsmålet.

Torsdag blev tre mænd anholdt i en bil ved Slagelse. I bilen var to syrere, som ikke havde papirerne i orden, og de tre mænd blev derfor anholdt og sigtet for overtrædelse af udlændingeloven og kan nu se frem til en bøde.

Samme skæbne overgik i onsdags en 41-årig mand, der blev anholdt på havnen i Grenaa, hvor han var ved at sætte fem flygtninge af ved færgen mod Sverige.

/ritzau/


Nyhedsoverblik