DN: Kynisk Høegh vil ikke redde dyreunger

Mange harekillinger og rålam kunne undgå at ende i landmændenes grønthøstere, hvis fødevareministeren gav penge til et udviklingsprojekt, mener Danmarks Naturfredningsforening.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Det er "ren kynisme", når fødevareminister Henrik Høegh (V) ikke vil afsætte penge til et projekt, som kunne redde mange dyreunger fra at blive hakket til kødfars i landbrugets maskiner.

Sådan lyder kritikken fra Danmarks Naturfredningsforening (DN), som har opfordret ministeren til at bruge syv millioner kroner til et udviklingsprojekt, "Vildtvenlig Høst".

Hvert år går et ukendt antal harekillinger og rålam til, når grønthøsterne allerede fra maj-juni kører over de græsarealer, hvor dyreungerne gemmer sig. Projektet skal søge at finde sikre metoder til at redde dyreungerne, oplyser Poul Hald-Mortensen, biolog og vicepræsident i DN.

- Prisen for udviklingsprojektet er pebernødder i forhold til de enorme offentlige støttemidler, som landbruget modtager, siger han.

Naturfredningsforeningen har gennem flere år forsøgt at få penge til initiativet, som er udtænkt sammen med Dyrenes
Beskyttelse, Danmarks Jægerforbund og landbrugets organisation, Landbrug & Fødevarer.

DN vil nu have emnet på dagsordenen, når Vildtforvaltningsrådet mødes i september.

- Vi ønsker at få klarlagt, hvor mange dyreunger der går til i grønthøsterne, og derefter finde de bedst mulige løsninger på problemet, siger Poul Hald-Mortensen.

Efter den viden, man har, går der langt færre fugle og pattedyr tabt senere på sommeren, når landmændene høster de
modne afgrøder på markerne.

Poul Hald-Mortensen forestiller sig, at antallet af dyredrab kan mindskes gennem mere målrettet rådgivning og bedre mekaniske løsninger. For eksempel en varmesensor foran på maskinen, som kan advare føreren, eventuelt kombineret med en fysisk konstruktion, der kan skræmme ungerne væk, før de bliver til hakket kød.

- Som alle øvrige landbrugsmaskiner er også grønthøsterne de senere år blevet stadigt større og hurtigere, siger han.

/Ritzau/


Nyhedsoverblik