Dit kæledyr kan smitte dig

Danske forskere slår nu alarm. Hver fjerde hund bærer på antibiotikaresistente bakterier, og når den slikker dig i ansigtet, kan du risikere at blive smittet.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Seertjek:

/* */

Vi har alle hørt historierne om de resistente bakterier, der spreder sig på de danske sygehuse. Tidligere har fokus været på fødevarer som smittekilde, men nu viser ny dansk forskning, at der også er risiko for, at man kan blive smittet af sit eget kæledyr.

Hver fjerde hund er smittet
Det er danske forskere ved Det Biovidenskabelige Fakultet, der står bag den nye undersøgelse. Undersøgelsen viser, at forekomsten af antibiotikaresistente bakterier i kæledyr og heste er alarmerende høj. Det skyldes, at dyrlægerne bruger meget potent antibiotika i deres behandling, hvilket har fået bakterierne i dyrene til at udvikle resistens. Præcis som det er sket hos mennesker.

Hver fjerde raske hund bærer rundt på resistente bakterier og kan potentielt overføre bakterierne til mennesker.

- Vi ved endnu ikke, i hvor stor udtrækningen mennesker bliver smittet af kæledyr, men vores forskerstuderende, Peter Panduro Damborg, har vist, at de resistente bakterier i mennesker og dyr er de samme, siger forsker Anders Dalsgaard fra Det Biovidenskabelige Fakultet ved Københavns Universitet.

Ingen dyr i sengen
Risikoen for smitte gør, at kæledyrsejere skal være mere påpasselige med hygiejnen, når de omgås deres kæledyr. Men der er ingen grund til at være så bange, at man skiller sig af med Trofast eller Felix.

- Jeg synes, at man skal bevare den nære kontakt med sine kæledyr, men man skal være mere opmærksom på hygiejne. Det er ikke en god ide, at lade sin hund slikke små børn i ansigtet. Det er måske heller ikke en god ide, at lade dyrene sove i sengen, og så er det en god ide at vaske sine hænder godt, når man har klappet sit dyr, siger Anders Dalsgaard.

Gode råd:

- Vær opmærksom på hygiejnen, når du omgås dit kæledyr.
- Lad ikke dyret slikke dig i ansigtet.
- Lad være med at sove med dyret i sengen om natten
- Vask hænder når du har kælet med dyret

Dyrene lider
Forskerne er ikke kun bekymrede på menneskernes vegne. Dyrene er ved at være så resistente, at det er svært at finde antibiotika, som kan slå dyrenes lidelser ned. 

Anders Dalsgaard opfordrer derfor dyrlægerne til, at begrænse deres brug af antibiotika. I stedet for at bruge antibiotikaen bredt, skal de bruge den antibiotika, der rammer præcist det smitstof, som har gjort dyrene syge.

Dyrlæge Susanne Laursen bekræfter, at der bliver brugt meget antibiotika hos landets dyrlæger. Meget mere end der bruges til at behandle mennesker. 

For at bremse den stigende brug af antibiotikaen har Fødevarestyrelsen bl.a. startet overvågning af dyrlægernes medicinanvendelse og lavet vejledninger til dyrlægerne. Generelt frarådes dyrlægerne at behandle med den bredspektrede penicillin, da andre typer antibiotika normalt virker udmærket på dyr.


Nyhedsoverblik