Digital tinglysning skaber kaos (Video)

Tusindvis af borgere mister hver dag penge, fordi de venter på at få tinglyst deres hushandel. En ny digital tinglysning skulle ellers gøre det lettere. Alligevel er der sket det stik modsatte.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

 

1. december 2009 - det var den dag Steen Christensen solgte sit hus i Holbæk. Og i en tid hvor det ellers kan være svært at sælge huse, burde Steen Christensen være glad, men det er han langt fra.

Han har nemlig været nødt til at tage et nyt lån, så han i dag betaler 13.000 kroner om måneden i renter på huset, selvom naboen er flyttet ind. Købesummen er nemlig ikke blevet frigivet, fordi hushandlen stadig venter på at blive tinglyst.

[video:video_mangler:100127_tinglysningsproblemer.flv]

- Da jeg boede i det gamle, hus kostede det mig 9000 kroner i renter om måneden. Nu koster det mig 13.000 kroner om måneden, siger Steen Christensen fra Holbæk.

Før tinglysningen blev digitaliseret, tog det normalt 5-10 dage at få behandlet en sag. I dag tager det 70 dage. Derfor er det lige nu 57.000 ubehandlede sager hos Tinglysningen.

- Sælgers problem er, at han ikke får frigivet sin købesum. Det vil sige, at han ikke får sine penge, og dermed taber han rente. Købers problem er, at han ikke kan få tinglyst sit nye lån, så skal han betale penge til banken for at stille en garanti. Det vil sige, at det også koster ham penge, siger Henrik Høpner, der er advokat og formand for Danske Boligadvokater.

Derfor undersøger Danske Boligadvokater nu, om staten har pligt til at erstatte de penge, boligkøbere og -sælgere har tabt.

- Lige nu er vi i gang med at undersøge, om der er erstatningspligt. Det vil sige, at det er det offentliges pligt at betale erstatning. Derefter skal vi så finde argumentation for, hvorfor det offentlige skal betale erstatning, siger Henrik Høpner.

 


Nyhedsoverblik