Sensationelt fund: Sølvbægre opdaget under detektortræf

Metaldetektor-entusiaster kan ikke få armene ned efter et fund af otte mindre drikkebægre i sølv, der formentlig hører til det oprindelige Fejø-bæger.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Et metaldetektortræf førte lørdag formiddag til et arkæologisk fund af de helt store. 

Under jorden på Fejø lå otte drikkebægre i sølv, som man mener kan sættes i forbindelse med det såkaldte Fejø-bæger, der blev fundet i 1872.

- Jeg føler mig overbevist om, at de er en del af det oprindelige fund, og det begrunder jeg bl.a. ud fra, at de har været placeret inden for samme område, og at de ligner de andre, som en bondemand fandt sammen med Fejø-bægeret, siger Kasper Søsted, der er musumsinspektør på Museum Lolland-Falster, til TV ØST og fortsætter: 

- Der er tale om lidt af en sensation, som er med til at give nye oplysninger om den historiske udvikling. Desuden er det jo fantastisk, at vi er blevet klar over, at fundet er større end vi troede, og at vi nu har fået det hele ind, siger han. 

Fejø-bægeret, som også er lavet af sølv, blev fremstillet omkring år 800, og de mindre drikkebægre, der kaldes for ”tumlinger”, menes at stamme fra den samme tid. Ifølge Kasper Søsted er der tale om et drikke-service, som har haft stor betydning for dem, der har ejet det.

- Det store bæger er nok blevet brugt til at opbevare væske i i forbindelse med den kristne nadver, mens man har drukket af de små, og eftersom man har valgt at grave dem ned i stedet for at omsmelte, må man gå ud fra, at de er blevet anset som værende af stor værdi, siger han. 

Detektortræffet varer fra fredag til søndag, hvor 18 personer fra hele landet gennemsøger Fejø efter fund fra fortiden. Der er ikke tidligere lavet en metaldektorgennemang på øen. 

Nedenfor kan du se flere billeder af fundet, som nu skal undersøges nærmere af både Museum Lolland-Falster og Nationalmuseet. 

 


Nyhedsoverblik