Det bliver billigere at spise sundt i 2012

Prisen på råvarer såsom korn falder og det vil betyde, at sunde fødevarer falder i pris.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Mens den nye fedtafgift og regeringens bebudede sukkerafgift fra 2013 giver usund mad en seriøs prisstigning, falder prisen på råvarer som korn. Og det vil betyde, at sunde fødevarer står over for et reelt prisfald. Det spår Henning Otte Hansen, der forsker i fødevareøkonomi på Københavns Universitet, skriver 24timer.

»Korn er et vigtigt element i alle fødevarer. For eksempel får svin jo også korn at spise, så prisen på korn har en effekt på mange andre fødevarer,« siger Henning Otte Hansen til 24timer som eksempel på, hvordan prisen på en råvare kan påvirke andre fødevarers priser.

Den afsmittende effekt af råvarepriser på andre fødevarer er en noget langsommelig proces, da prisfaldet skal gå gennem flere led, fortæller Henning Otte Hansen.

Fødevareforskeren vurderer dog, at den almindelige dansker vil kunne mærke det reelle prisfald i sund mad i løbet af i år.

Men man skal nyde det, mens det står på, siger Henning Otte Hansen. De økonomiske fordele ved at købe sund mad kommer nemlig ikke til at vare evigt.

»Jeg tror, at prisfaldet på korn er et engangsfænomen. Det er formentlig noget, vi kun kan nyde i 2012 og begyndelsen af 2013,« siger Henning Otte Hansen.

Selv om der vil være økonomisk incitament til at vælge en grøn salat frem for en fedtet burger, kommer det ikke nødvendigvis til at betyde, at danskerne køber anderledes ind. Det siger ekstern lektor på Copenhagen Business School, Heidi Boye, der har forsket i sunde madvaner og forbrugeradfærd.

»Det er jo ikke sådan, at forbrugerne står nede i supermarkedet og siger: Skal jeg købe chokolade i dag? Nej, jeg køber bananer, for chokoladen er blevet en krone dyrere,« siger hun til 24timer.

Prisændringer skal derfor suppleres med undervisning i sund livsstil, hvis danskernes vaner for alvor skal ændres, siger Heidi Boye.

»Dem, der lever sundt, er også dem, der er engageret i deres kost. Det kræver, at man uddanner folk til at leve sundt, så de ved, hvordan man laver sund mad. Det gør man for eksempel gennem undervisning i madlavning i folkeskolen. Vi kan se, at det primært er uddannelse, der skal til, hvis folk skal ændre deres vaner,« siger hun til 24timer.

 


Nyhedsoverblik