Der bliver færre krimier under juletræet

Krimier og kogebøger mister terræn. I stedet sælger egnshistorier og eksistentielle fortællinger godt.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Der kommer til at ligge færre mordhistorier under danske juletræer i år.

Forlagene udsender ellers krimier som aldrig før, men de har sværere ved at trænge igennem til køberne, fortæller Andreas Nordkild Poulsen, der er kommunikationsansvarlig i bogkæden Arnold Busck, til Kristeligt Dagblad:

- Det er ikke, fordi vi gemmer krimierne væk, men når vi sammenligner med julebestsellerlisterne fra sidste år, kan vi se, at der er færre krimier, siger han.

12 ud af de 20 mest solgte romaner sidste år var krimier, viser Arnold Buscks egen bestsellerliste fra november og december 2010. I år er der kun blevet plads til syv.

Til gengæld storsælger blandt andet Hanne-Vibeke Holsts "Undskyldningen" og Haruki Murakamis "1Q84".

De er ifølge Andreas Nordkild Poulsen gode eksempler på romaner, der kredser om vores nære historie, familiesagaerne og de faktorer, der former vores identitet.

- Tiden er til fordybelse, de store linjer og de store fortællinger, der ofte berører eksistentielle spørgsmål, konstaterer han og peger på, at der på samme måde er sket ændringer på bestsellerlisten for faglitteratur:

- Egnsfortællinger sælger utrolig godt i år. Hans Edvard Nørregård-Nielsens store bog om Limfjorden har endda overhalet brødrene Prices kogebøger. Og vi ser i det hele taget en tendens til, at vore bogkøbere bevæger sig væk fra de kulørte og hurtige historier.

Jakob Kvist, der er kreativ direktør for forlaget People'sPress, kan godt genkende tendensen og har flere forklaringer på søgningen mod fordybelse:

- Det handler muligvis om, at krimier har været stærkt fremme i nogle år nu, og at der derfor kan være et behov for, at posen bliver rystet lidt.

- Med finanskrisen har der måske også meldt sig en større eftertænksomhed blandt læserne, og det kan blandt andet udmønte sig i justerede læsevaner, siger han til Kristeligt Dagblad.

/ritzau/


Nyhedsoverblik