De kæmper for de hvide guld i snemasserne

1600 roedyrkere håber på bedre vejr: En femtedel af årets roehøst står stadig på markerne.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Selv om Kong Vinter har begravet Lolland-Falster, Møn og Sydsjælland i sne, kæmpes der kollektivt for det hvide guld, og for at holde sukkerproduktionen i gang. Sådan lyder det samstemmende fra de to Nordic Sugar-fabrikker i Nakskov og Nykøbing. Her forvandles hver time døgnet 13.000 tons roer til cirka 100 tons sukker.

- Vi har lager af roer til et døgns produktion og er dybt imponerede over den indsats, som både roedyrkere og vognmænd gør for at få roerne frem til fabrikken, siger fabriksdirektør Aksel Føns Johnsen fra Nordic Sugar i Nykøbing, der beskæftiger 200 ansatte.

På fabrikken i Nakskov planlægges efter vind og vejr - men ikke mindst efter, hvordan snerydningen er på de vejene.

- Vi ser ingen akutte problemer lige nu. Vi er vant til at arbejde med naturens kræfter og planlægge derefter, siger fabriksdirektør Klaus Bøggild i Nakskov, hvor 190 mand er beskæftiget med at forvandle sukkerroerne til hvidt guld.

Roerne transporteres til fabrikkerne af lastvognstog eller af dyrkerne selv, der kommer med traktorer og vogne.

- Traktorerne er de bedste til at komme gennem snemasserne lige nu, hvor vi bygger lagre op. Vi regner med at have nok roer til sukkerproduktionen frem til mandag morgen, siger Klaus Bøggild.

Sukkerroeproduktionen er koncentreret på Lolland-Falster, Møn samt Syd- og Vestsjælland. Formand for Danske Sukkerroedyrkere Jørn Dalby skønner, at op imod en femtedel af sukkerroerne endnu ikke er høstet.

- Det har været et meget vanskeligt år. Først var der det meget våde efterår, der gjorde det vanskeligt for roehøsten, og så kom vintervejret en måned før tid, siger Jørn Dalby.

På trods af de vanskelige forhold ser formanden dog heller ingen akutte problemer med leveringen af roer til Danmarks to eneste sukkerfabrikker.

- Jeg vil tro, at der allerede er høstet roer til cirka 14 dages produktion på fabrikkerne. De er samlet i bunker på markerne og er klar til at blive kørt til fabrikkerne, og derfor er det ikke kritisk i øjeblikket, siger Jørn Dalby.

Han er dog en af de mange, der håber på bedre vejr til at få høstet de sidste 10 hektar af sine egne roer på Sydfalster.

- Hvis frosten bider sig fast og roerne fryser fast i jorden, så kan det blive vanskeligt at få høstet de sidste roer, siger han.

Roehøsten strækker sig fra oktober og hen i begyndelsen af januar.

 


Nyhedsoverblik