Datatilsynet kræver svar fra Facebook

Facebook får nu en række spørgsmål fra Datatilsynet i Danmark. Netværket skal blandt andet svare på, hvordan de forholder sig til den gældende danske lovgivning

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Datatilsynet stiller nu spørgsmål til det sociale netværk Facebook. Spørgsmålene kommer efter længere tids kritik af, at Facebook-brugere fraskriver sig mange rettigheder, når de laver en profil.

Især Forbrugerrådet har været ude med riven, og i oktober sidste år afviste Datatilsynet på en opfordring fra rådet at se på Facebook, og blandt andet undersøge, om internet siden hører under dansk lovgivning.

I Datatilsynet er har de ifølge kontorchef Lena Andersen valgt at stille spørgsmålene, efter de har fået en række henvendelser fra borgere, der har haft problemer med at få slettet profiler.

Derfor vil tilsynet blandt andet have svar på, hvad Facebook kræver, for at afdøde familiemedlemmers profiler kan slettes.

- Vi havde nu samlet nogle spørgsmål, så det var det rette tidspunkt. Vi ville have ventet på 29-gruppens udtalelse, men vi kan se, at den ikke lige er på trapperne, der kan gå lidt tid, derfor spørger vi nu, siger Lena Andersen til Ritzau.

29-gruppen er en uafhængig rådgivningsinstans om databeskyttelse under EU. Også reglerne for de såkaldte applikationer har fået interesse. I en applikation kan brugerne blandt andet sende virtuelle kram, blomster og lignende til hinanden via Facebook.

Inden der afsendes, siger brugerne ja til, at Facebook må anvende brugerens personlige oplysninger. de oplyser bare ikke hvilke oplysninger og til hvad. Det vil Datatilsynet gerne have svar på i et af se spørgsmål, de har stillet.

I forhold til persondataloven stiller tilsynet spørgsmål om, hvorvidt Facebook er registreret i et EU-land, samt hvordan Facebook forholder sig til den danske persondatalov. Hvis Facebook er registret i et andet EU-land, fx. Italien, vil det være Italiens regler for persondata, der gælder for EU-borgerne.

Hvis ikke Facebook er registret i et EU-land, vil den danske lov om persondata gælde for Facebook.

Lena Andersen påpeger desuden, at de kommentarer, statusopdateringer og billeder, de danske Facebook-brugere skriver og lægger ud på deres profiler, er omfattet af den danske lovgivning.

Over to millioner danskere har en profil på Facebook.

/ritzau/


Nyhedsoverblik