Danskerne vil af med efterlønnen

To meningsmålinger viser nu klart flertal blandt danskerne for at afskaffe efterlønnen. - Vi er blevet krisebevidste, mener kommentator.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Et flertal af danskerne er efter alt at dømme klar til at afskaffe efterlønnen. Det viser to nye meningsmålinger.

En meningsmåling, Megafon har gennemført for Politiken og TV 2, viser, at 59 procent af danskerne mener, at efterlønnen gradvist skal afskaffes, mens 33 procent siger, at efterlønnen skal forblive, som den er.

I en måling foretaget af Gallup for Berlingske Tidende svarer 60 procent af danskerne, at det er nødvendigt at reformere efterlønsordningen for at sikre dansk økonomi, mens 32 procent er uenige.

- Det er helt tydeligt, at de danske vælgere er blevet meget optaget af samfundsøkonomien og de langsigtede udfordringer. Vi oplever nu en interesse for de grundlæggende udfordringer i dansk økonomi, som vi skal 30 år tilbage i tiden for at finde tilsvarende, siger politisk kommentator og tidligere konservativ minister Hans Engell.

Han henviser til perioden i slutningen af 70'erne og begyndelsen af 80'erne med store rentestigninger, betalingsbalanceunderskud og smæk fra oliekrisen.

Men selv om et flertal køber statsminister Lars Løkke Rasmussens (V) argumenter om nødvendigheden af at afskaffe efterlønnen, så giver det ikke medvind, når det gælder det kommende valg. Her står oppositionen ifølge den seneste meningsmåling fortsat til at vinde.

- Det hænger sammen med, at mange vælgere er trætte af regeringen og de mange sager, der har været. De er ikke trætte af politikken. Derfor er Løkkes store udfordring også nu at skabe overensstemmelse mellem regeringens politik og vælgerprofil, siger Hans Engell.

Han mener dog, at de seneste målinger især er en udfordring for Helle Thorning-Schmidt (S).

- For hende er udfordringen virkelig alvorlig. Hvis ikke hun i de kommende måneder formår at styrke tilliden og troværdigheden omkring oppositionens økonomiske politik, så risikerer hun at tabe valget, siger Hans Engell og fortsætter:

- Hvis vælgerne er dybt optaget af den langsigtede økonomi, så skal hun blive mere præcis i sine svar.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen lancerede sine tanker om efterlønnen i sin nytårstale 1. januar. Dagen efter svarede 48 procent af vælgerne i en rundspørge lavet af Epinion for DR, at de ville bevare efterlønnen, mens 41 procent ville afskaffe den.

/ritzau/


Nyhedsoverblik