Dansk Folkeparti kan atter afgøre valget i Kalundborg

Sømanden Tommy Dinesen går i land og efterlader et hav af stemmer at slås om. Det betyder høj søgang i den røde båd, og det er Dansk Folkeparti, som skal kaste redningskransen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Analyse:

5.000 stemmer. Fem byrådspladser. Eller hver fjerde stemme i hele den nye storkommune. Tommy Dinesen fik med en kalundborgjysk underdrivelse et flot valg i 2005. Og så var han smart. Og hurtig. Han lurede, at Dansk Folkeparti kunne levere de afgørende stemmer. Venstre blev kørt ud på et sidespor med et brag så stort, at det vakte opmærksomhed i hele landet: Dansk Folkeparti støttede en SF-borgmester på bekostning af Venstre.

Det skabte overskrifter.

Nu er den tidligere matros Tommy Dinesen gået på pension. Væk er de 5.000 personlige stemmer og de mange ”lette” byrådspladser. Til gengæld er der stadig en Martin Damm, der venter på at få hævn. Venstremanden fik faktisk et supervalg i 2005. Han gjorde Venstre til det største parti. Han glemte måske bare, at det gælder om at være vågen, meget vågen på valgaftenen. Men flere peger på, at han har brugt denne valgperiode til at blive en politiker, der kan sine ting.

SF står til tab
Men tilbage til Tommy Dinesen, og de mange stemmer. Der er ingen, der forventer, at SF’s nye  spidskandidat, Marianne Madsen, kan nå de samme stemmetal – heller ikke selv om Villy Søvndals popularitet nok skal kaste lidt af sig. Der bliver gættet på, at SF står til at tabe 2-4 byrådsmedlemmer. Spørgsmålet er, hvem der samler dem op. Socialdemokraternes spidkandidat Kaj Buch Jensen har ikke tidligere været den store billetsælger, men nu har han fået et par år som borgmester, og det plejer at give lidt.

Tommy Dinesen fik stemmer alle steder fra. Også i de små landkommuner, hvor Venstre traditionelt står stærkt. Måske kan Martin Damm gøre sit parti endnu større ved at hente de løse Tommy-stemmer dér.

DF er parat
Det kan også blive Dansk Folkeparti, der løber med rovet. Peter Jacobsen har skabt respekt omkring sit politiske arbejde. Han har bundet den lidt usædvanlige flertalsgruppe S, SF og DF sammen. Han har også været afdæmpet. Han har f.eks. været forsigtig med at spille indvandrer-kortet. Der har ellers været anledning til det med balladen i Klosterparkvejskvarteret.  Generelt står partiet  også stadigt stærkere i området. Pia Kjærsgaard er opstillet i Kalundborg-kredsen og fik et flot folketingsvalg i 2007.  Og ved valget til Europa-Parlamentet blev partiet større end både Socialdemokrater og Venstre ved flere afstemningssteder. Flere skyder på, at partiet gået et eller to mandater frem, og det betyder, at partiet bliver meget svært at komme uden om, når der skal findes en borgmester i Kalundborg.

Hjælp til Dam?
Lokallisten og de radikale ligner lige nu partier, der skal levere stemmer til Martin Damms borgmesterpost. Lokallisten må klare sig uden den tidligere Høng-borgmester Ingvar Jensen og hans trofaste vælgere. Blandt andre hans datter skal forøge at løfte arven i Lokallisten. Ole Glahn og de radikale kommer til at kæmpe op ad bakke. De radikale har det  svært i meningsmålingerne. Til gengæld er Ole Glahn noget særligt i den nordvestsjællandske politik. Han har og igen og igen formået i al stilfærdighed at albue sig frem til indflydelse.

Venstre er aktive
Den genopblussede ballade i Klosterparkvejskvarteret med hærværk og afbrændte biler i løbet af efterårsferien overskygger netop nu alle andre temaer. Partierne står i kø for at præsentere deres løsninger på, hvordan problemerne skal løses.

Men ellers er der er lagt i kakkelovnen til en klassisk valgkamp mellem fløjene.

Bunden er i den grad ved at ryge ud af kommunekassen i Kalundborg. Lige op til de afgørende forhandlinger om budgettet opdagede kommunens embedsmænd endnu et kæmpe hul på over 50 millioner kroner. Det kan ikke undgå at få meget store konsekvenser for service-niveauet i kommunen de kommende år. Og Venstre vil slå på at S og SF bare ikke kan styre økonomien. Der skal ”ansvarlige” politikere til.

Det bliver også en kamp mellem by og omegn – mellem Kalundborg og de ”gamle kommuner.  Hele det lange forløb om en ny skole i Høng, der for længst skulle have været bygget ,men som blevet skubbet hele vejen gennem valgperioden, har givet næring til masser af kritik i den retning. Nu bliver byggeriet af skolen igen skubbet til engang ud i fremtiden på grund af de voldsomme økonomiske problemer. Det er en beslutning, der kan komme til at koste den siddende regering i Kalundborg dyrt. Der er ingen tvivl om, at Martin Dam

Venstre vil bruge det i et forsøg på at opnå et systemskifte. Venstre har opbygget en stor partiforening, der for længst er gået i gang med en meget aktiv valgkamp – nærmest fra dør til dør ude i de ”gamle” kommuner Høng og Gørlev.


Nyhedsoverblik