Danmarks flotteste fugl: En sjælden gæst i regionen

Isfuglen er blevet kåret som Danmarks flotteste fugl. På Sjælland, Lolland og Falster er der dog langt imellem yngleparrene.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

De mennesker, der følger Dansk Ornitologisk Forening (DOF) på Facebook, er ikke i tvivl: Den flotteste fugl i kongeriget er isfuglen.

Den farvestrålende lille fiskefanger er kåret som vinder blandt de 12 fuglearter, der var nomineret af DOF's 28.000 Facebook-følgere - ud af 101 forskellige arter. Nummer to og tre på listen blev rød glente og silkehale.

Det anslås, at der er omkring 300 ynglepar i Danmark. Isfuglen forekommer over det meste af landet, men hovedområdet for udbredelsen er ifølge DOF det centrale- og østlige Jylland. Hos os i den sydøstlige del af landet er der meget langt mellem parrene.

Men hvis man vil have et glimt af den nykårede skønhed i regionen, så er der dog chancer. Omkring Susåen har ornitolog Jan Skrubbeltrang nemlig set den flere gange.

- Der er i hvert fald ét par, der holder til i området omkring Susåen. Som jeg ser det, så er der meget muligt også flere, siger Jan Skrubbeltrang.

En værdig vinder

Isfuglen er en værdig vinder, mener Klaus Dichmann, DOF's artskoordinator for isfugl under det store kortlægningsprojekt Atlas III, der registrerer Danmarks ynglefugle.

- På grund af dens utrolige fjerdragt, der blander de turkise og koboltblå farver med det rødbrune bryst på enestående vis, siger Dichmann.

Isfuglen er indikator for, at vandløb er sunde og rene i de områder, hvor den lever. Man hører oftest isfuglen, før man ser den, når dens lyse, skarpe kald lyder ved en å eller sø.

- Man behøver kun se isfuglen én gang for at få en oplevelse for livet. Når den som en turkis pil skyder hen over vandspejlet på en sø eller et vandløb eller sidder på en lavthængende gren ved en sø for at fiske, er man ikke i tvivl om, at man har oplevet noget helt specielt i den danske natur, siger Klaus Dichmann.

Den største trussel mod isfuglen og dens unger er undslupne mink. Farlige er også pludselige ændringer i vandstandshøjden i de regulerede kanaler og åer, som ofte oversvømmer dens redehuller.

Vinderfuglen er ofte sky. Den dræber sit bytte, fisk og vandinsekter, ved at slå dem mod en gren. Isfuglens kuld er normalt på syv unger, og i gode år kan den få op til fire kuld.

Afstemningen om landets flotteste fugl viste i øvrigt, at Danmarks nationalfugl, knopsvanen, blev overhalet af alle undtagen stor flagspætte og endte næstsidst som nummer 11. De øvrige på listen var fasan, dompap, stillids, vibe, blåmejse, skovskade og rødhals.

Den elegante røde glente, som efter stor tilbagegang er kommet stærkt igen, var eneste deltagende rovfugl.

/ritzau/

 


Nyhedsoverblik