Danmark køber medicin til vild overpris

Vi betaler op til 40 procent mere for den samme medicin i forhold til Norge.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Danmark betaler en markant overpris for den dyreste medicin, når vi sammenligner os med vores norske naboer.

Ifølge DR viser beregninger fra regionernes indkøbsorganisation, Amgros, at de danske sygehuse alene sidste år kunne have sparet 500 millioner kroner, hvis vi havde haft norske indkøbspriser på medicinen.

- Der er varer, der er op til 40 procent billigere. Det er ganske store og betydelige produkter på det danske marked, som altså kan købes 40 procent billigere på det norske marked. Det er mig ganske uforståeligt, siger Flemming Sonne, direktør i Amgros.

Heller ikke nordmændene kan forstå, hvorfor vi i Danmark betaler overpris, siger lederen af det norske Lekemiddelinnkjøpssamarbeid (LIS), Torfinn Aanes:

- Vi er jo vant til, at man i Danmark er ret smarte, men det her virker ikke smart.

Den markante overpris på medicin skal ses i sammenhæng med, at Danske Regioner netop har varslet nedskæringer på sygehusene med henvisning til, at udgifterne til medicin er på himmelflugt.

Ritzau spørger derfor regionernes formand, Bent Hansen (Soc.Dem.), hvorfor vi i Danmark betaler overpris?

- Vi har en tradition herhjemme for, at hvis vi fagligt vurderer, at et lægemiddel ser fornuftigt ud, så betaler vi, hvad det koster. Derfor er vi også hurtigere til at tage ny medicin i brug end nordmændene, som bruger flere kræfter på at forhandle om prisen, siger han.

Spørgsmål: Men kan du forstå, hvis nogle synes, at det er sært at varsle nedskæringer samtidig med, at man betaler alt for meget for medicin?

 - Ja, det kan jeg godt, og derfor skal vi også se på, om vi kan lære af nordmændene og blive mere kontante i de krav, vi stiller til medicinalvirksomhederne, siger Bent Hansen og fortsætter:

- Men det kræver altså et medspil fra folketingspolitikerne, hvis vi skal ændre praksis.

Udgifterne til medicin er siden 2007 næsten fordoblet fra omkring fire milliarder kroner til 7,2 milliarder kroner sidste år.

/ritzau/

 


Nyhedsoverblik