Danefæ fra Lolland kommer på udstilling på Nationalmuseet

Fra slutningen af januar kan du på Nationalmuseet opleve blandt andet romerske mønter og andet danefæ fundet i mulden på Lolland og Falster i 2015.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Det har været særdeles godt at svinge detektoren over jorden på Lolland-Falster, skulle det vise sig. Flere amatørarkæologer har nemlig fundet flere skatte gemt i den lokale muld. Danefæ, som det fra slutningen af januar nu bliver muligt at nærstudere på en særlig udstilling på Nationalmuseet i København.

Udstillingen hedder ”Hvad mulden gemte” og indeholder en lang række fund, som lokale på Lolland og Falster har opdaget og gravet frem.

Blandt andet  detektorparret John Brill Engkebølle og Torben Christjansen, som fandt 46 romerske mønter på en mark ved Hillested nær Maribo.

- Inden der var gået en time, havde jeg fundet ni mønter, så jeg ringede til Torben og fortalte, at jeg havde fundet en skat, men han troede, det var en joke, så jeg sendte ham billeder for at overbevise ham, siger John Brill Engkebølle, der aftalte med Torben Christjansen, at han tog ud på marken og søgte videre. Da dagen var gået havde Torben Christjansen fundet yderligere ni mønter, oplyser Nationalmuseet i en pressemeddelelse.

Lolland-Falster fylder i danefæudstilling

Ifølge Nationalmuseet har John Brill Engkebølle og Torben Christjansen mere end 2000 detektorfund på samvittigheden og de to amatørarkæloger er enige om, at 2015 var et rigtig godt år at svinge detektoren over jorden på Lolland og Falster.

Med i udstillingen er også otte sølvbægre, som de to var med til at finde på Fejø i foråret 2015 under et større detektortræf.

I udstillingen vises også en lille valkyriefigur fundet af Thomas Winther ved Skodsebølle. Den viser en bevæbnet kvinde klædt i en plisseret kjole

Møntskatten fra Egelev på Falster er også med i årets danefæudstilling. Den består af 31 mønter, som tre amatørarkæologer fandt på en mark. Mønterne daterer sig til tiden fra 1075 til starten af 1100-tallet, og det er en periode, hvorfra man har meget få skattefund.

- Vi er svært begejstrede, og sidste år var et rigtig godt danefæår på Lolland-Falster. Det kan vi takke amatørarkæologerne for. De giver os et meget væsentligt bidrag til historien, og uden dem ville vi være meget fattigere på viden, siger Anders Rasmussen, som ønsker sig nogle gode fund fra bronzealderen i 2016, siger Anders Rasmussen, arkæolog på Museum Lolland-Falster.

Udstillingen på Nationalmuseet kan opleves frem til den 31. december 2016.


Nyhedsoverblik