Blomsterdufte forsvinder

Forurening ødelægger floraens duftstoffer, og det gør det svært for bier og andre bestøvere at finde vej til blomsterne.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Det er konklusionen på en undersøgelse lavet af et forskerteam ved University of Virginia i USA.Man har fundet frem til, at blomsters duft langsomt er ved at forsvinde, bl.a. fordi forurening blander sig med blomsternes dufte, og overdøver det duftspor, bier og insekter normalt følger, skriver ugemagasinet FoodCulture.

I praksis fungerer duftsporet på den måde, at planter, som skal bestøves, sender dufte ud i luften, som bier og andre bestøvere så følger for at finde planten. Nogle insekter kan genkende en bestemt blomsts spor i flere kilometers afstand. Men jo svagere sporet bliver, jo sværere bliver det for insekterne at finde frem til de planter, som gerne vil bestøves.

Forsøg viser, at afstanden, hvor insekterne kan lugte blomsterne, kommer helt ned på 200 meter i områder, hvor luftforureningen er slem. Det betyder, at de flyvende bestøvere får samlet en mindre mængde næring, og det kan betyde færre insekter i fremtiden. I sidste ende vil nogle blomster slet ikke få besøg, og så kan de ikke formere sig og uddør, skriver FoodCulture.

/ritzau/


Nyhedsoverblik