Biologisk overraskelse: Sydeuropæisk bille flyttet ind på Lolland

Den globale opvarmning kan nu ses i dyrelivet på Lolland. En bille er for første gang set i Norden.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

En naturvejleder med en lommelygte har gjort et opsigtsvækkende fund på Lolland.

En aftentur har nemlig afsløret en helt ny billeart i Danmark. Billen hedder Harpalus Attenuatus, og er en løbebille, som ellers nærmest os lever i sandrige klitområder i det sydligste England og sydligste Tyskland. Før nu var det nordligste findested været i Holland.

- Det er ret specielt at finde sådan en helt ny art i Danmark. Det er sjovt, synes jeg, siger naturvejleder Klaus Bek Nielsen, der er manden bag opdagelsen.

Billen er omkring otte millimeter lang. Den blev fundet på en skovsti ved Kramnitze på det Sydlige Lolland her i sommerferien ved hjælp af en helt almindelig lommelygte.

Klaus Bek Nielsen blev forundret over at finde billen, da den ikke ligner de 20-30 andre løbebiller, som vi har i Danmark.

- Den er speciel i forhold til de andre, fordi den har nogle små spidse hjørner forrest på rygskjoldet. Hjørnerne var det, der satte mig i gang med at identificere billen, siger Klaus Bek Nielsen.

Han var selv den første til at artsbestemme kræet – og tyske, svenske og danske eksperter har siden sagt god for, at der faktisk er tale om en helt ny bille i den danske natur.

Og alt tyder på, at den er flyttet permanent ind på Lolland.

- Min eftersøgning var ikke særlig grundig, så det ville simpelthen være et usandsynligt stort held, hvis jeg her havde fundet den eneste bille i området. Men det er naturligvis noget, som nu skal undersøges, siger han.

Når billen kan overleve i Danmark, så skyldes det sandsynligvis den globale opvarmning. 


Nyhedsoverblik