Bakterier stortrives i julebuffeten

Fødevarestyrelsen besøger julebuffeter i øjeblikket, hvor bakterier kan stortrives, hvis hygiejnen halter.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

I disse dage stimler mange danskere forventningsfuldt sammen om julebuffeter med sylte, sild og steg med sprød svær. Men det kan ende med en kedelig gang Roskilde-syge, hvis der ikke er styr på hygiejnen, advarer Fødevarestyrelsen.

En kontrolkampagne skal derfor sikre, at der er styr på sagerne i restaurantkøkkenerne og på buffeterne.

- Vi har fokus på, at rå kødsaft fra juleanden og flæskestegen ikke kommer over i færdige retter, at juleanden er korrekt gennemstegt og endelig, om der er kapacitet til nedkøling af retter til senere brug, siger fødevarechef Bjørn Wirlander fra Fødevareafdeling Rødovre i en pressemeddelelse.

Det er nemlig sådanne fodfejl i køkkenet, der kan ende med en slem gang maveonde hos gæsterne.

Hvert år bliver forbrugere syge af maden fra julebuffeterne. Enten fordi noget er gået galt i køkkenet eller i trængslen blandt buffetgæsterne og fadene med lune retter, siger Bjørn Wilander.

- Ved julebuffeten er der ofte flere gæster end normalt, så vi kontrollerer, om køkkenerne rent faktisk har plads og forhold til så store produktioner, siger han.

Samtidig vil kontrollørerne vejlede køkkenpersonalet om, hvordan de med enkle forholdsregler kan være med til at undgå, at eventuelle bakterier og virus kommer med over i de færdige retter.

- Hvert år har vi også fokus på, om buffeten er hygiejnisk indrettet, så spisegæsten ikke kan sprede roskildesyge til andre spisegæster via buffetmaden, siger Bjørn Wirlander.

I 2008 var der i hovedstadsområdet 14 udbrud med 400 syge, som skyldtes syge spisegæster, der havde spredte roskildesyge med buffetmaden. Sidste år var tallet nede på 3 udbrud med 60 syge.

/ritzau/


Nyhedsoverblik