Atomskib på vej mod dansk farvand

Atomskibet Atlantic Osprey har forladt havnen i Studsvik syd for Stokholm. Skibet skal nu transportere svensk atomaffald gennem dansk farvand.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Det er sidste gang, at Sverige transporterer atomaffald gennem dansk farvand. Den forsikring fik miljøminister Connie Hedegaard (K) i forbindelse med, at atomskibet Atlantic Osprey torsdag forlod den svenske havn Studsvik syd for Stockholm.

Med sig har skibet 4,8 ton svensk atomaffald, som skal sejles gennem dansk farvand til bearbejdelse på atomanlægget Sellafield i Storbritannien.

Fredag morgen lå skibet ud for Gotland på den svenske østkyst. Det forventes at gå op gennem enten Storebælt eller Øresund i løbet af weekenden.

- Den svenske miljøminister ringede til mig torsdag og slog fuldstændigt fast, at det er sidste gang, man laver sådan en transport. Materialet stammer fra forskning tilbage i 50'erne og 60'erne, og det er den sidste type atomaffald, som svenskerne ikke selv kan omdanne. Herefter kan de selv håndtere affaldet i Sverige. Hvad skal man sige til det? Det er jo ikke en løsning, at sige, at de skal behandle noget, de ikke har kapacitet til, siger Connie Hedegaard til Ritzau.

Greenpeace har fra gummibåde forsøgt at forhindre skibet i at transportere affaldet, men aktionsgruppen på stedet meddelte torsdag, at skibet var sejlet fra Studsvik.

Samtidig med afsejlingen har Norges miljøminister Helen Bjørnøy sendt et brev til sin islandske kollega og til Connie Hedegaard. I brevet opfordrer hun Connie Hedegaard til at henvende sig til den svenske miljøminister for at udtrykke dansk bekymring for transporten. Helen Bjørnøy mener, det er uheldigt, at Sverige nu sender atomaffald til Sellafield og dermed bryder et nordisk samarbejde under OSPAR-konventionen om at finde andre løsninger på atomaffaldsproblemer end oparbejdning og få nedlagt Sellafield-anlægget.

Den holdning deler Connie Hedegaard.

- Vi har sammen med de øvrige nordiske lande gennem længere tid lagt pres på Sverige, fordi vi mener, at de selv bør have kapacitet til at håndtere affaldet, så det ikke skal transporteres. Derfor er det vigtigt, at vi i dag får den melding, at Sverige fremover selv er i stand til at bearbejde affaldet, siger Connie Hedegaard.


Nyhedsoverblik