Asylchef: Langt de fleste ansøgere bliver anerkendte

Selv om TV ØST torsdag kunne fortælle om tre iranere i teltlejren i Næstved, der kom til Danmark, selv om de ikke var truede eller forfulgte i deres hjemland, fastslår Dansk Flygtningehjælp, at langt de fleste asylansøgere bliver anerkendt som flygtninge.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Hovedparten af de asylansøgere, der kommer til Danmark, bliver anerkendt som flygtninge og får lov til at blive. Det slår Dansk Flygtningehjælps asylchef Eva Singer fast, efter at TV ØST torsdag bragte et indslag om tre iranske mænd i teltlejren i Næstved. De fortalte, at de egentligt havde et godt liv i Iran og hverken var forfulgte eller truede. De drømte bare om et bedre liv med mere frihed til at gøre, som de ville, og flere af deres venner og bekendte var allerede rejst mod Europa.

Forholdene i lejren i Næstved er dog langt fra de drømme, de havde. Pladsen er trang, og der er op mod 11 måneders ventetid på en samtale om asyl, som de efterhånden ved, de får svært ved at opnå. Derfor har de nu opgivet deres ansøgning og vil tilbage til Iran.

Over 80 procent bliver anerkendt

Historien har skabt voldsom debat og puster i den grad til begrebet om de såkaldte bekvemmelighedsflygtninge, der kommer hertil med strømmen af mennesker, som er på flugt fra krig og rædsel. Eva Singer fra Dansk Flygtningehjælp mener dog, at man skal passe på med generaliseringerne.

- Jeg tror, man skal være meget forsigtig med at konkludere alt for meget på baggrund af ganske få personer. Vi ser her tre mennesker, og vi ved jo, at der kom 21.000 asylansøgere i 2015, hvoraf størstedelen var flygtninge, som havde behov for at blive i Danmark. Hvis vi ser på gruppen af iranere, så blev omkring 69 procent af de iranske asylansøgere anerkendt som flygtninge i 2015. Generelt er anerkendelsen høj og ligger på nogen og 80 procent af de asylansøgere, der kommer til Danmark. Det er typisk folk fra Syrien, hvor der er borgerkrig og fra Eritrea, hvor der sker ganske alvorlige overgreb på menneskerettighederne, men også fra Iran, Irak og Afghanistan, hvor folk også udsættes for overgreb dagligt, sifer Eva Singer.

Se torsdagens indslag med Eva Singer og de tre iranere nedenfor:

 


Nyhedsoverblik