ALS-patient føler sig snydt efter stamcelle-behandling

Jacob Lykke Sørensen håbede, at en stamcelle-behandling i Ukraine kunne stoppe den sygdom, han ellers vil dø af. Han mener at firmaet bag behandlings-rejserne snyder syge mennesker.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Hvad er ALS:

ALS (en forkortelse for Amyotropisk Lateral Sklerose) er en sygdom, der angriber og ødelægger de nerveceller i rygmarv og hjernebark som styrer kroppens muskler.

Symptomer på sygdommen er fremadskridende. De første tegn kan være nedsat muskelkraft og kramper og smerter i musklerne. Der kan opstå besvær med at synke, tale og tygge- og de fleste ender med at være helt lammede

Sygdommen er sjælden. Godt 500 danskere er ramt af ALS og der opstår ca. 150 nye tilfælde hvert år.

Kilde: Muskelsvindfonden

42-årige Jacob Lykke Sørensen fra Kalundborg kan i dag hverken bevæge sig, tale eller trække vejret ved egen hjælp. Nu retter han en kritik af firmaet EmCell

- Jeg føler mig snydt, siger Jacob Lykke Sørensen.

I 2001 fik han konstateret Amyotrofisk lateral sklerose eller ALS. Da der ikke findes nogen kur, betalte Jacob Lykke Sørensen 130.000 kroner for en alternativ stamcellebehandling i Ukraine i 2003 hos firmaet EmCell, selv om hans læger frarådede det.

- Man vil gøre alt for at få det bedre. Jeg er klar til at rejse til Månen eller Mars, hvis det kunne hjælpe, siger Jacob Lykke Sørensen.

Ifølge avisen 24 timer overvejer 50 procent af patienter med ALS stamcelleturisme. Turen til EmCell advarer eksperter imod.

- Den behandling, som jeg har set beskrevet, er ikke veldokumenteret. Man lover, at man kan behandle en lang række sygdomme, og man fortæller ikke ret meget om den risiko, der kan være ved behandlingen, siger professor ved Institut for biomedicin ved Aarhus Universitet, Thomas G. Jensen

Patienter med andre lidelser end ALS, som TV2 Øst har talt med, har dog mærket en forbedring efter besøg hos Emcell, og firmaet afviser kritikken.

- Vi lover ingen steder, at behandlingen virker for alle. Jeg har sendt omkring 40 e-mails med dokumentation til Sundhedsstyrelsen med videnskabelige publicerede artikler, så der er masser af dokumentation for den her behandling, for at den virker og effekten af den, siger EmCells skandinaviske repræsentant, Lotte Nielsen.

EmCell skriver på hjemmesiden, at langt størsteparten vil opleve forbedringer. For Jacob Lykke Sørensen har der dog ikke været nogle synlige effekter - hverken på kort eller lang sigt. Selv om behandlingen i Ukraine ikke gav resultat, fortryder Jacob Lykke Sørensen ikke forsøget.

- Det handler om at bibeholde håbet om at blive rask. Drivkraften er min datter, som jeg gerne vil følge så lang tid, som det er muligt, og min nysgerrighed for at se hvad livet bringer, siger Jacob Lykke Sørensen.

 

 


Nyhedsoverblik